Ostrava – Dřevěnou zahradní kapli v areálu Domova Sluníčko v Ostravě-Vítkovicích, který poskytuje služby 184 seniorům, požehnal ve čtvrtek 16. května biskup František Václav Lobkowicz. Kaple sv. Ludmily byla postavena ze sponzorských darů. Náklady na její vybudování dosáhly téměř milion korun.

„Kaple je bezbariérová s kapacitou pro třicet lidí. Další místa jsou k dispozici před kaplí na dřevených lavičkách,“ uvedl Marek Tejzr, vedoucí provozně technického útvaru Domova Sluníčko. O stavbě kaple se rozhodlo před dvěma lety a podařilo se jí dokončit právě letos. Její stavba vyšla na 992 tisíc korun. Zaplatili ji sponzorské dary.

Peníze na kapli darovali například rodiny klientů, o které se v Domově Sluníčko starají. Zařízení od roku 2000 poskytuje pobytové služby pro seniory a od roku 2003 se specializuje na práci s klienty s Alzheimerovou nemocí a jinými typy demencí.

Zahradní kaple bude sloužit klientům Domova Sluníčko od jara do podzimu. Mše svaté v ní budou pravidelně sloužit kněží z farnosti Ostrava-Zábřeh P. Vítězslav Řehulka a P. Václav Tomiczek. Oba byli přítomni první bohoslužbě, při níž biskup Lobkowicz zasvětil kapli babičce sv. Václava – sv. Ludmile. Společně s nimi koncelebroval také P. Radek Drobisz z farnosti Velká Polom.

U slavnostního otevření a požehnání kaple nechyběli ani zástupci zřizovatele příspěvkové organizace Domov Sluníčko, kterým je statutární město Ostrava. Osobně se zúčastnil ostravský primátor Tomáš Macura a náměstek primátora Zbyněk Pražák, který vede odbor kultury a volnočasových aktivit  sociálních věcí a zdravotnictví.

Foto: Pavel Motan

Foto: Miroslav Paul

 

Pin It