Ostrava – V ostravské katedrále Božského Spasitele je od středy 15. května k vidění výstava na téma „Duchovní brownfield Ostrava!!!“, která představuje před diplomové a diplomové práce z let 2017/2018 studentů ARC FAST Brno v Laboratoři sakrálního prostoru architekta Marka Jana Štěpána. Cílem jejich práce bylo vyhledat duchovně vyprahlé a zanedbané lokality v Ostravě a navrhnout jejich urbanistické řešení.

Návrhy mladých architektů se zaměřily na vyhledávání míst, které lze zařadit do kategorie „Duchovní brownfield“. Místa, kde jsou kostely, duchovní a komunitní centra málo využívána, nebo v lokalitě zcela chybí. “Postupně jsme nacházeli tato místa, zjišťovali jejích potřeby, spádové oblasti, urbanistický kontext i lidský potenciál,“ uvedl architekt Marek Štěpán. Úkolem studentů bylo navrhnout řešení, jak těmto místům, vdechnout nový život nebo vytvořit nový prostor pro scházení věřících a komunitní život.  

Architekti prozkoumali Ostravu s rozlohou 300 km2 a nalezli v ní celkem 64 základních hmotných bodů duchovní struktury, mezi něž řadí kostely, duchovní a komunitní centra. Současně objevili tři typy duchovních brownfields – nedostatečně využité kostely, novodobá sídliště bez kostela a sociálně problémové lokality, kde chybí komunitní centrum.

Jako své diplomové práce pak zpracovali architektonické studie pro vybraná místa. Jeden z návrhů například pracuje s prostorem kostela Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách. Další ze studentů architektury zkoumal oblast sídliště Dubina, kde kostel zcela chybí nebo je kapacitně poddimenzovaný. Třetím duchovním brouwnfieldem je podle autorů výstavy městský obvod Ostrava-Kunčičky. Zde architekti navrhli vybudovat komunitní a duchovní centrum, které v oblasti schází.

Autoři výstavy:
Marek Jan Štěpán
Alžběta Chytková
Tomáš Javorský
Patrik Obr

Výstava bude v katedrále Božského Spasitele instalována až do 26. června 2019.

Foto: Zdeněk Poruba/Člověk a víra

Dallší fotografie z vernizáže najdete zde.

Pin It