Diecéze – Postní doba je spjata mj. s křížovými cestami, které se v řadě farnosti modlí věřící i mimo kostel. Někde probíhá ve městě či obci, jinde za jejich hranicemi, v přírodě, a ještě jinde spojí dvě města. Letošní harmonogram venkovních křížových cest přinášíme zde:

 

Pomineme-li farnosti, v nichž venkovní křížová cesta již proběhla (např. v Chlebovicích či ve Staré Bělé), povede první podobná pobožnost 13. dubna na Prašivou. Zahájena bude v 15.00 u restaurace Kohutka.

Další vlna těchto pobožností proběhne na Květnou neděli 14. dubna. Hned tři budou mít shodný začátek ve 14.30: ve Starém Jičíně, kde se od kostela vydají její účastníci ve 14.30 na venkovní křížovou cestu kolem hradu, ve Spálově, kde povede městysem, a potom ta, jež bude mít 1. zastavení naproti areálu Na mlýně v Kozlovicích a ústit bude na vrchu Skalky u zvoničky sv. Barbory.

V 15.00 pak na křížovou cestu městem od kaple na Dvořisku vyjdou věřící v Kravařích a také ve stejném děkanátu ti, kteří od křižovatky ulic Na Chromině a stará šilheřovická cesta poputují k haťskému kříži. Do třetice bude mít identický čas zahájení křížová cesta z další farnosti ležící v hlučínském děkanátu, a sice ta ve Velké Polomi, kde farníci rovněž vyjdou od svého kostela.

V 15.00 na Květnou neděli začne pobožnost venkovní křížové cesty také v Ostravě-Pustkovci, kde kroky jejích účastníků povedou od kostela sv. Cyrila a Metoděje městem. O půl hodiny později, tj. v 15.30, si poslední pozemskou cestu Spasitelovu připomenou jeseničtí, kteří zamíří na Křížový vrch ke kapli sv. Anny.

Na Zelený čtvrtek 18. 4. organizuje křížovou cestu mládež novojičínského děkanátu, která spojí Nový Jičín a Štramberk. Její začátek je stanoven na 22.00 a trasa povede po nedávno restaurované Via Crucis.

Další venkovní křížové cesty probíhající mimo kostel se pak budou konat na Velký pátek. V 9.00 vyjdou na tu svou farníci v Krnově, kteří nejprve zamíří s velkým křížem městem k poutnímu chrámu na Cvilíně, kolem jehož zastavení se pak pobožnost křížové cesty pomodlí. Ve stejný den i hodinu spojí křížová cesta dva kostely v Místku – kostel sv. Jana a Pavla s kostelem sv. Jakuba.

Na Velký pátek v 9.00 se uskuteční rovněž putovní křížová cesta pro děti a jejich rodiče v Karviné. Povede kolem Olzy a skončí ve farním kostele.

V 9.30 vyjdou věřící od kostela v České Vsi ke kapli u Lesního domova a také věřící z Bílovce a okolí, kteří z ulice Pod Hubleskou dojdou Na Hublesku, což je část lesa u Bílovce s jezírky

Počínaje 10.00 protne venkovní křížová cesta ulice Ostravy-Třebovic a ve stejnou dobu se začnou tuto prastarou lidovou pobožnost modlit lidé, kteří se shromáždí na Slezské Kalvárii u Hradce nad Moravicí.

Ve 14.00 začnou svou pobožnost křížové cesty farnícici v Rychvaldu u Karviné.

Na 15.00 je naplánován začátek venkovní křížové cesty v kostele ve Václavovicích, která bude směřovat do farního kostela v Šenově u Ostravy.

Poslední dvě velkopáteční venkovní křížové cesty začnou ve večerních hodinách. Ve 20.00 ta začínající u kaple sv. Jana Křtitele v Opavě-Zlatníkách a končící u kaple sv. Anny, která stojí na pomezí farností Stěbořice, Jaktař a Slavkov u Opavy.

Ta druhá začne ve 21.00 hodin u areálu Bohema ve Zlatých Horách. Jde se pěšky lesem asi 2,5 km k poutnímu kostelu Mariahilf. Pro ty, kteří nemohou jít pěšky, se koná křížová cesta v ambitech poutního kostela.

Ilustrační foto: Via Crucis.

Pin It