Diecéze: I když církev prochází postní dobou, byl uplynulý týden v ostravsko-opavské diecézi bohatý na různé aktivity. Od úterý 19. do čtvrtka 21. 3. se mladí z celé republiky i ze Slovenska sjeli do Oder na 26. ročník Celostátní přehlídky zájmové umělecké činnosti církevních škol. Více se dočtete v diecézní příloze ostravsko-opavské diecéze Katolického týdeníku č. 13.

Na svátek svatého Josefa 19. 3. také proběhl poutní zájezd farnosti Místek. Farníci navštívili dřevěný kostel Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích, sklárny Karolínka, kostel Panny Marie Karmelské v Karolínce, kde vyslechli přednášku o původu, vzniku a průběhu zhotovení mozaiky v kostele, dále pokračovali do Hovězího, kde navštívili hrob nedávno zesnulého místeckého děkana P. Josefa Maňáka. V Hovězím se zúčastnili mše svaté a po obědě se jeli podívat na Česko-slovenský mechanický betlém v Horní Lidči. Zájezd zakončili u domu kardinála Štěpána Trochty, kde se měli možnost setkat se sochařkou a autorkou bronzové desky vyvěšené na jeho domě a také autorkou několika soch, jež jsou umístěny v kostelích v Místku.

Rychvaldští farníci zase ve čtvrtek 21. 3. vyrazili do Bílovce, kde si společně prošli a pomodlili se zdejší křížovou cestu. V pátek 22. 3. si po mši sv., kterou sloužil emeritní biskup Mons. František Radkovský v kostele sv. Jana Křtitele ve Frýdku, vyslechli jeho přednášku na téma "Turínské plátno". Do Krakova se v sobotu 23. 3. vypravili farníci z Moravské Ostravy.

V sobotu také vedli Josef Fojta z Hradišťanu a Pavel Kocián s Janem Brhelem ze Střípků sobotní kurs pro scholy. Zájemci se na něm dozvěděli o všem, co by správný člen scholy měl vědět a na co by si měl dát pozor. Po modlitbě P. Aleše Písařovic, který je diecézním kaplanem pro varhaníky a vedoucí schol, následovalo krátké seznámení. Po rozezpívání a sezpívání se účastníci rozdělili do dvou skupin, jež se po obědě se prohodily. Nakonec společně secvičili velikonoční antifony a antifony, které den před tímto kursem napsal pro nastávající 3. neděli postní Josef Fojta. Na závěr nechyběly ani dotazy a odpovědi.

Foto z přehlídky v Odrách: Nela Franková/Člověk a víra (kompletní fotogalerie)

Foto ze zájezdu farnosti Místek: Ivana Bužková/Člověk a víra (kompletní fotogalerie)

Foto z křížové cesty: Michaela Gavláková/Člověk a víra (kompletní fotogalerie)

Foto z přednášky o Turínském plátnu: Josef Cinciala/Člověk a víra (kompletní fotogalerie)

Foto ze zájezdu do Krakova: Zdeněk Poruba/Člověk a víra

Foto z kurzu pro scholy: Nela Franková/Člověk a víra (kompletní fotogalerie)

 

Pin It