Diecéze - Tříkrálové průvody letos opět ozvláštní atmosféru vánoční doby. Vidět je budete moci v pátek 4. ledna v Opavě a Novém Jičíně, v neděli 6. ledna pak v Bílovci, Místku a Třinci. Budou mimo jiné i upozorněním na právě probíhající Tříkrálovou sbírku.

 

V několika městech diecéze si připomenou události spojené s putováním mudrců do Betléma, a to prostřednictvím průvodů tří králů.

Ten první, pořádaný Charitou Nový Jičín, bude k vidění v Novém Jičíně už v pátek 4. ledna v 10.00. Tři králové na koních vyjedou od farního chrámu na Masarykovo náměstí k jesličkám, kde se pokloní malému Ježíškovi. Poté bude oficiálně zahájena letošní Tříkrálová sbírka.

Odpoledne v 16.00 pak bude podobná akce probíhat v Opavě. Průvod odstartuje pod Ptačím vrchem, projde Ostrožnou ulicí a bude zakončen u Slezského divadla krátkým představením v podání herců tohoto divadelního souboru. Tři králové a jejich doprovod se zde pokloní u jesliček Ježíškovi, Marii a Josefovi a předají jim dary. Koledníkům na náměstí požehná pomocný biskup Martin David. Velkou atrakcí pro děti budou určitě živé ovečky nebo velbloud, který půjde v čele průvodu a se kterým bude možné se vyfotiti. Do rytmu opět zahraje bubenický orchestr Boris a zazpívá pěvecký sbor Domino.

Další průvody tří králů se uskuteční v neděli 6. ledna. Nejprve v Místku, kde bude následovat po mši sv. začínající v 9.30 v kostele sv. Jana a Pavla. Kroky tří králů a jejich doprovodu povedou na náměstí Svobody k živému betlému a živé farmě, kde už budou čekat děti zpívající koledy.

Průvod pořádají Katolický Lidový dům Místek a farnost Místek na podporu Tříkrálové sbírky.

Průvod v čele s Kašparem, Baltazarem a Melicharem navštíví i Bílovec. Tři králové na koních vyrazí v 16.00 z nádvoří zámku, projedou náměstím a v předsíni kostela se pokloní dítěti Ježíši a předají mu své dary.

Ve stejnou hodinu se podobný scénář uskuteční i v Třinci, kde se tři králové pojedou poklonit Ježíškovi v kočáře z náměstí T. G. M.

Ilustrační foto ze stránek Charity Frýdek-Místek.

Pin It