Praha - Již tradičně se u příležitosti Mezinárodního dne seniorů uskutečnilo předávání Ceny Makropulos za péči o seniory, tentokrát na Nové scéně Národního divadla. Ocenění uděluje ministr zdravotnictví, společenskou událost pořádá spolek Život 90. Cenu Makropulos z rukou ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha převzaly představitelky Domova sv. Alžběty v Jablunkově – sestra Imelda Bojková a sestra Kamila Svobodová z tamějšího Konventu sester alžbětinek. Na slavnostní ceremoniál navázalo benefiční baletní představení Slovanský temperament.

 

„Domov sv. Alžběty v Jablunkově obdržel Cenu Makropulose za poskytování zdravotní, zdravotně sociální a ošetřovatelské péče, která zde dosahuje vysoké kvality ve všech detailech. Vedle toho také za velmi laskavý, avšak současně moderní přístup v péči o seniory,“ uvedl k letošnímu ročníku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Cena Makropulos, inspirovaná divadelní hrou Karla Čapka Věc Makropulos, představuje poselství o snaze všech, kteří se věnují péči o naše zdraví a tím se také významně podílejí nejen na prodloužení nejen délky, ale i na zvýšení kvality lidského života. „Prodloužení lidského života představuje pro české zdravotnictví nesporný úspěch. Jak ale víme z Čapkovy hry, samotná délka života nikomu štěstí nepřinese. Je nutné vytvářet podmínky pro to, aby přidaná léta, o která dnešní senioři žijí déle, byla především kvalitní. A právě o takový výsledek se snaží i letošní vítěz Ceny Makropulos,“ řekl při předávání ceny ministr Adam Vojtěch.

Letošní laureát Ceny Makropulos – Domov sv. Alžběty v Jablunkově je domovem pro seniory. Je určen lidem, kteří pro sníženou soběstačnost potřebují pomoc nebo podporu druhé osoby. Sociální službu spojenou s ubytováním, stravováním a péčí podle individuálních potřeb poskytuje 69 osobám důchodového věku Konvent sester alžbětinek v Jablunkově od roku 1991 v části navráceného klášterního objektu. Kromě pomoci a podpory poskytuje domov zdravotní a ošetřovatelskou péči, v ordinaci lékaře i specializovanou rehabilitační péči, a to díky vybavení přístroji na elektroléčbu, magnetoterapii, terapeutickým laserem a biolampou. K aktivní a pasivní pohybové terapii zde využívají pohybový léčebný přístroj MOTOmed a speciální polohovací vanu s perličkovou koupelí. Pro seniory je také organizováno množství volnočasových aktivit, například výlety a zájezdy s využitím speciálního vozu pro vozíčkáře. V areálu domova a zahrady se konají koncerty a různá vystoupení, do kterých je zapojena i veřejnost z Jablunkova.

V roce 2004 zde byla vybudována nová přístavba, na niž přispěly i sestry alžbětinky ze svých úspor. V této novostavbě vznikly další čtyři pokoje, víceúčelová místnost pro volnočasové aktivity, rehabilitace, prostorná společenská místnost a kaple. Za 27 let činnosti služby zde našlo útulný domov 440 uživatelů, laskavou péči jim zde poskytuje 27 sester a 27 civilních pracovníků.

Ing. Gabriela Štěpanyová

ředitelka Odboru komunikace s veřejností, tisková mluvčí/Ministerstvo zdravotnictví  ČR

Foto: http://domovsvatealzbety.jablunkov.cz

Pin It