Krnov/ Horní Hlohov – Ve čtvrtek 9. srpna se uskuteční cyklopouť z Krnova do polského Horního Hlohova (Głogówek), která spojí minoritské kláštery v těchto městech. Půjde o symbolickou připomínku dvou minoritských misionářů z Polska, kteří byli právě 9. srpna 1991 zavražděni teroristy v peruánském Pariacotu. Oba byli 5. prosince 2015 beatifikováni.

 

O. Michał Tomaszek (nar. 1960) a o. Zbigniew Strzalkowski (nar. 1958) byli polští minoritští kněží, kteří položili život pro Krista na misiích v Peru, kde je ve městě Pariacoto zastřelili 9. srpna 1991 příslušníci teroristické organizace Sendero Luminoso (Světlá stezka). Jejich smrt byla uznána jako mučednická, a proto byli (spolu s diecézním knězem Alessandrem Dordim, zabitým stejnými teroristy o dva týdny později) 5. prosince 2015 na stadiónu v peruánském městě Chimbote kardinálem Angelem Amatem jménem papeže Františka prohlášeni za blahoslavené. Více o nich zde.

Uctít se je rozhodli jejich spolubratři v Krnově a Horním Hlohově (Głogówek), a to cyklopoutí, jež začne u krnovského kláštera a po více než 40 km skončí u kláštera minoritů v Głogówku. Tato obdoba Memoriálu otce Jožky, tj. běžeckého závodu ve Stěbořicích, bude mít svůj počátek v 9.00, předpokládaný příjezd účastníků „Franciszkańskiego Rajdu Rowerowego“ do cíle bude ve 12.00, kdy začne mše sv. ke cti obou mučedníků. Návrat je naplánován na 13.30, přičemž bude možné využít připraveného autobusu.

Pin It