Olomouc – Ve čtvrtek 12. července v 17.00 bude v olomouckém Arcibiskupském paláci zahájena výstava "Arcibiskup Lev Skrbenský z Hříště", věnovaná rodákovi z Hukovic na Novojičínsku a pozdějšímu kardinálovi, a to u příležitosti 155 let od jeho narození, jež připadá právě na 12. červenec. Výstava potrvá až do 9. září.

 

Lev Skrbenský z Hříště působil v dnešní ostravsko-opavské diecézi v Melči u Opavy, později ho kněžská služba zavála do jiných farností, až se stal r. 1899 pražským arcibiskupem, v r. 1901 obdržel kardinálský klobouk a v r. 1916 přesídlil do Olomouce, aby zde převzal úřad arcibiskupa. V časech válečných i v hektické době poválečné jej spravoval věrně, a to až do r. 1920, kdy na tento svůj post rezignoval. Zemřel v r. 1938 v Dlouhé Loučce u Uničova. Více o jeho životě se dozvíte zde.

U příležitosti 155. výročí jeho narození pořádá Olomoucké arcibiskupství výstavu, na které se podíleli také Matěj Vymětal, Jindřich Holna a Arcibiskupský kněžský seminář v Olomouci. Expozice ukáže exponáty spojené s osobou Skrbenského: liturgické předměty, fotografie, portréty, řády, ceremoniální hůl nebo nábytek.

Zahájena bude ve čtvrtek 12. července v 17.00. Úvodní slovo pronese dr. Jitka Jonová z Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci, výstavou poté provede jeden ze spoluautorů Matěj Vymětal. Další komentované prohlídky s autory se uskuteční 28. srpna a 8. září.

Ilustrační foto převzato z Wikipedie.

Pin It