Ostrava – Dubnové vydání diecézního zpravodaje OKNO s tyrkysově modrou obálkou přináší informace o aktuálních událostech, kterými diecéze žila těsně před Velikonocemi.  Mezi největší akce patřil bezesporu BISCUP v Hlučíně. Naopak nejvzdálenější událostí, o které referujeme, je diecézní pouť do Svaté země po stopách Ježíše Krista.

Další akce jsou před námi. Vysokoškoláci se připravují nejen na blížící se zkoušky druhého semestru, ale také na Studentský Velehrad. Ve dnech 19. a 20. dubna mají možnost poznat své vrstevníky z celé republiky a potkat zajímavé hosty. Ministranti se těší do Olomouce. První májový den se jim budou věnovat bohoslovci v kněžském semináři.

Putovat budou také rodiny. V sobotu 12. května proběhne na poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor Diecézní pouť rodin. Mše svatá s otcem biskupem začíná ve 14.00 hodin. Centrum pro rodinu a sociální péči prezentuje také novinku z oblasti vzdělávacích kurzů. Cesta efektivní komunikace nabízí cestu k porozumění a lepším vztahům. Více na www.prorodiny.cz.

Farnost Lubina u Kopřivnice patří mezi ty farnosti, kde se pořád něco děje. Nově jmenovaný administrátor excurrendo nám popsal běžný život ve farnosti, který se točí okolo místního kostela sv. Václava, fary a Katolického domu, kde to také dokáží hezky roztočit. Například při skautském plese, který patří k vyhledávaným akcím v regionu.

Tématem čísla jsou misionáři, kteří položili svůj život při hlásání evangelia. Jen za loňský rok eviduje agentura Fides násilnou smrt 23 mužů a žen, kteří jako kněží, řeholníci nebo laici zemřeli při své práci v misiích. Jednou z nejmladších obětí byla také šestadvacetiletá dobrovolnice Helena Kmiećová z obce Libiąż v Malopolském vojvodství. Příběh jejích krátkého a intenzivního života nabízíme rovněž v aktuálním vydání zpravodaje.

Kulturní tipy zvou na 5. ročník memoriálu otce Jožky do Stěbořic, který se uskuteční 8. května odpoledne. Závod startuje v 15.00 hodin. Na mši svatou do kostela jste však zváni již v 10.00 hodin. Večerní program opět obohatí koncert. Tentokrát zazpívá Petr Bende. Na kapelu Bratři Ebenové si budeme muset počkat až do září. Benefiční koncert „Sešli se, aby pomohli…“ se připravuje na 18. září v divadle Antonína Dvořáka.

Rubrika evangelizace informuje o aplikaci Velikonoční paprsky, setkání s P. Ladislavem Heryánem v Centru Pant v Ostravě (16. dubna), Pouti křesťanských médií na Velehrad (12. května), a seminářích centra TREFA na faře v Ostravě-Radvanicích. TRENDUM připravuje pro kněze setkání s polským jezuitou Józefem Augustinem na téma Umění zpovídat. Duchovní obnovu pro kostelníky a akolyty nabízí Exerciční dům Český Těšín. Více zde.

Pin It