Praha - Papež František dnes jmenoval nového pomocného biskupa pro pražskou arcidiecézi. Stal se jím její generální vikář Mons. Zdenek Wasserbauer. Na 112. plenárním zasedání České biskupské konference v Praze oznámil tuto novinku Apoštolský nuncius v ČR, Mons. Giuseppe Leanza.

Nový biskup při oznámení jmenování mj. poděkoval Bohu za dar víry i kněžské služby či důvěru, které se mu jmenováním dostalo. Věřícím řekl, že chce být jejich pomocným biskupem, více než biskupem světícím. "Biskup má být cítit po ovcích a přinášet Boží vůli. Prosím o vaši modlitbu, aby u mne tyto dvě věci platily," poprosil dnes nastupující biskup.

Mons. ThLic. Ing. Zdenek Wasserbauer Th.D. je knězem pražské arcidiecéze. Narodil se 15. června 1966 v Novém Městě na Moravě. Vyrostl v malé vesnici Sázava na hranicích Čech a Moravy. Poté, co vystudoval gymnázium ve Žďáru nad Sázavou, pokračoval na Vysoké škole zemědělské v Praze - Suchdole, kterou ukončil inženýrským titulem. V letech 1989 – 1990 absolvoval základní vojenskou službu. V roce 1990 pak zahájil studia bohosloví na obnovené Katolické teologické fakultě v Praze Dejvicích. Po roce byl kardinálem Tomáškem vyslán k dalšímu studiu na Papežské lateránské univerzitě v Římě.

2. ledna 1996 byl ještě jako student vysvěcen na jáhna. Po návratu z římských studií byl 30. září 1996 kardinálem Vlkem vysvěcen na kněze a začal působit jako farní vikář na Praze 4 v michelské a lhotecké farnosti. Od roku 1998 pobýval opět v Římě na Papežském institutu Teresianum na postgraduálním studiu v oboru spirituální teologie. Roku 2003 ukončil svá studia obhajobou doktorské práce na téma Teologie a spiritualita diecézního kněze v církvi jako společenství na počátku třetího tisíciletí.

V letech 2000–2010 působil jako spirituál pražského kněžského semináře. V této funkci se spolu se sobě svěřenými bohoslovci podílel na organizování víkendových duchovních obnov v pražském semináři pro ty, kdo uvažovali o kněžství. Pro ně rovněž s bohoslovci organizoval týdenní letní pobyty na faře v Horní Plané v jižních Čechách, které v sobě kombinovaly prvky tábora a exercicií. Také v hojné míře dával různým skupinám rekolekce, exercicie a zastupoval nemocné kněze nebo kněze na dovolené.

K 1. říjnu 2010 byl uvolněn z funkce spirituála a jmenován farářem farnosti u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. 15. ledna 2012 byl jmenován čestným kanovníkem staroboleslavské kapituly a 4. března téhož roku byl do této funkce instalován. K 1. květnu 2014 se navíc stal okrskovým vikářem III. pražského vikariátu. 1. května 2015 byl jmenován ředitelem kurie pražského arcibiskupství. 18. června 2015 byl uvolněn z funkce čestného kanovníka ve Staré Boleslavi a místo toho byl jmenován sídelním kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze. 24. 3. 2016 byl s platností od 1. dubna 2016 jmenován generálním vikářem pražské arcidiecéze.

23. ledna 2018 ho Svatý otec František jmenoval pomocným biskupem pražské arcidiecéze a titulárním biskupem z albánského Butrintu.

Foto: Pražské arcibiskupství

Pin It