Guty - Vzácný dřevěný kostel Božího Těla v Gutech u Třince podlehl v noci z úterý 1. srpna na středu 2. srpna ničivému požáru. Po úterní půlnoci u požáru zahahovalo deset jednotek hasičů. Významná historická památka byla prakticky zničena, hrubý předběžný odhad škody se pohybuje v řádech několika desítek milionů korun, historická škoda je ale nevyčíslitelná. Příčina vzniku požáru se bude důkladně zkoumat. Nikdo nebyl zraněn.

"Operační středisko hasičů bylo o požáru kostela informováno krátce po úterní půlnoci. Do Gutů ihned vyjely - tedy už ve středu 2. 8. 2017 - tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Třinec, Frýdek-Místek a Ostrava-Zábřeh, společně s nimi sedm jednotek dobrovolných hasičů – Třinec-Guty, Jablunkov, Návsí, Bystřice, Hnojník, Řeka a Dobratice," uvedl tiskový mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Při jejich příjezdu již kostel silně hořel. Oheň dostali hasiči pod kontrolu za necelou hodinu, do středečního rána pokračovalo dohašování, když u požářiště zůstala místní jednotka Třinec-Guty. O požáru byla informována starostka Třince Věra Palkovská. Cenná historická památka s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století prošla před několika lety (2012-2014) rekonstrukcí za 4,3 milionů korun. Největší část prostředků 4 mil. Kč poskytla EU prostřednictvím Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Moravskoslezsko, finančně projekt podpořilo také město Třinec a dobrovolní dárci, především z řad farníků.

Počátky kostela spadají do poloviny 16. století, o čemž svědčí i letopočet 1563 na portálku v interiéru a zvon s rokem 1565. V roce 1781 byla původně samostatně stojící masivní zvonice spojena s kostelní lodí. Až do roku 1882 sloužil hřbitov u kostela k pohřbům katolíků i evangelíků. Z nejstaršího období se v interiéru zachoval fragment oltáře, umístěný na zpovědnici. Výmalba i české nápisy na kruchtě představují vzácný doklad chrámové dekorace z období třicetileté války. Památkami na rekatolizaci Těšínska jsou dřevěné desky s vyobrazením Panny Marie a sv. Jana Evangelisty umístěné ve vítězném oblouku kostela.

V letech 2011–2012 proběhla rekonstrukce především střechy a krovu. Došlo k úplné výměně krytiny – dřevěného šindele a rovněž valné části prohnilých krovů. Zvonice byla úplně rozebrána, byly zhotoveny nové dubové základy a nové části věže. Na věž byl osazen nový kříž. Areál hřbitova dostal nové dřevěné oplocení. Byl pořízen audioprůvodce, webová prezentace s možností elektronické rezervace návštěv kostela a puzzle pro děti. Jako partner projektu se výrazně finančně podílelo rovněž město Třinec, které přispělo na pořízení nového ventilátoru pro varhany, osvětlení věže kostela a výměnu rozvodové skříně v sakristii.

V roce 2002 zničil požár v Ostravě-Hrabové stejně vzácný renesanční kostel sv. Kateřiny Alexandrijské. Symbol ostravské městské části byl znovu postaven jako věrná kopie původní stavby. Obnova chrámu byla dokončena roku 2004.

Fotogalerie z oprav kostela Božího Těla v Gutech u Třince v letech 2012-2014.

Foto požáru kostela. Zdroj: www.pozary.cz

 

Pin It