memorial1Stěbořice - Čtyř a desetikilometrovou trať si mohli vybrat závodníci, kteří se v pátek 8. 5. zúčastnili Memoriálu otce Jožky v Stěbořicích na Opavsku. Mladého kněze, který před dvěma lety zemřel po zásahu blesku při rybaření na Oravské přehradě, uctili jeho přátelé běžeckými závody v předvečer jeho narozenin. S nápadem přišli loni poprvé. Zaběhat si přišlo okolo 250 převážně mladých lidí. Letos se na startovní čáru postavilo 326 závodníků.

memorial2„Počet účastníků se oproti loňsku podstatně zvýšil. Máme tady hodně závodníků z Ostravy, ale dorazili také až ze Slovenska,“ uvedl za oganizátory akce Martin Řehulka. Mezi účastníky byla řada těch, kdo otce Josefa Motyku osobně znali a chtěli uctít jeho památku. „Jsou tady ale i závodníci, kteří otce Jožku neznali a využili možnost si zazávodit,“ dodal Řehulka. Do Stěbořic přijel také generální vikář Mons. Martin David, který ráno odsloužil za zemřelého kněze mši svatou. Odpoledne pak rozdával medaile vítězům běžecké soutěže. 

S organizací závodu pomohla řada místních farníků a členů sportovní organizace Orel, která má ve Stěbořicích 140 členů. „Neměli jsme problém sehnat lidi na pomoc při hlídkování na trati, zajištění občerstvení během závodu, ale i na další program na farní zahradě,“ upřesnil Martin Řehulka. Stěbořičtí letos kromě vlastního závodu připravili také večerní program s koncertem. Na pódiu vedle kostela zazpívala místní schola a slovenský talent Simona Matrausová se svou kapelou.

„Na závody mě pozval kamarád. Moc se mi běhat nechtělo, protože jsem v neděli běžel v Praze, ale když jsem zjistil, že je to Memoriál otce Jožky, tak jsem tady přijel a vybral jsem si desetikilometrovou trať,“ uvedl Martin Janák z Opavy, kterého před dvěma lety zasáhla tragická smrt stěbořického faráře. “Osobně jsem jej neznal, ale z internetu jsem se o něm dozvěděl, co dobrého udělal, za co se zasloužil a jak dobře využil svůj krátký život. Proto jsem neváhal a přijel,“ dodal Martin Janák.

Závodníky zlákal také doprovodný program na farní zahradě. „Chtěl jsem strávit sváteční odpoledne mezi podobně naladěnými lidmi v přírodě. Dozvěděl jsem se od kamaráda o tomto závodě a vydal jsem se tady. Mám ze závodu a celé atmosféry, která tady je, moc dobrý pocit,“ řekl Ondřej Haničák z Opavy.

memorial3A jakých dosáhli běžci výsledků? V běhu na 4 kilometry byl nejlepší čas 17 minut, 45 vteřin a 8 desetin. S tímto časem doběhl David Král v kategorii muži. Desetikilometrovou trať zdolal nejrychleji sportovec Petr Cziling z Ostravy s časem 41:45:30. V kategorii ženy měla nejlepší výsledek na kratší trati Hana Schromová s časem 22:58:70. „Na tomto závodě jsem běžel poprvé. Jsem z Ostravy a o Stěbořicích moc nevím, ale jsem rád, že mě sem kamarád pozval,“ uvedl vítěz desetikilometrové trati v kategorii muži Petr Cziling, který se běhu věnuje. „Závod nebyl moc náročný, trasa byla dobrá, vyhovovalo i počasí. Nebylo ani moc horko. Příjemně mě překvapili občerstvovací stanice a atmosféra okolo tratě, jak běžcům fandili,“ dodal závodník Cziling.      

Fotografie z akce ve fotogalerii.                

Pin It