pietacieszynCieszyn/Ivančena - Skauti a skautky z celé České republiky, ale i ze zahraničí, zamíří v sobotu 25. 4. k památníku popravených junáků na Ivančeně. Kamennou mohylu navršili skauti z kamenů, které na místo začali nosit po 2. světové válce, aby uctili své zabité kamarády. Místo jejich popravy uctí již v pátek 24. 4. na bývalém židovském hřbitově v polském městě Cieszyn.

pietacieszyn2Pietní akt k uctění památky ostravských roverů, kteří byli popraveni v závěru války, začíná v 17.00 hodin. Tryzny se zúčastní zástupci z krajského vedení skautské organizace, junáci z okresu Nový Jičín, který je v roce 2015 organizátorem výstupu k mohyle na Ivančeně. Na místě také budou skauti a členové Kmene dospělých Junáka z okresů Frýdek Místek a Karviná, harceři z Cieszyna, Bielska Biale a Katowic.

 

 

Popraviště na hřbitově

Na židovský hřbitov se vypraví také pamětníci z oddílu popravených mladých mužů. Vláďa Čermák, Vláďa Pach, Otto Klein, Quido Němec, Milan Rotter byli 24. 4. 1945 střelou do týla zavražděni a následně pohřbeni v hromadném hrobě. Vzpomínková akce je letos významnější, neboť v den pietní akce uplyne přesně 70 let od jejich popravy. Součástí pietního aktu bude uctění jejich památky krátký vzpomínkový proslov, položení kytice a zapálení svíček.

GPS souřadnice hřbitova: 49.7562742N, 18.6288408E

Mše svatá a skautský ceremoniál

ivancena 2014V sobotu 25. 4. následuje tradiční výstup na Ivančenu, kde první kameny a kříž vztyčili 6. 10. 1946 členové 30. oddílu Junáka z Moravské Ostravy vedení Slávou Moravcem. Od tohoto data se začíná historie výstupů na Ivančenu, kterým zvláště v době komunistické totality bránili bezpečnostní složky.

V 8.00 hodin bude u kamenné mohyly vztyčena vlajka České republiky. V 10.30 bude na mýtině na levé straně od rozcestí vedoucí k Ivančeně sloužena mše svatá. Hlavním celebrantem bude biskup František Václav Lobkowicz. Skauti každoročně vystavějí pro mši svatou kamenný oltář. Po bohoslužbě se účastníci mše svaté přesunou na slavnostní ceremoniál k mohyle, který začíná přesně ve 12.00 hodin. Vlajka bude svěšena v 15.00 hodin.

ivancena 2014 11Po celou dobu skautského dne na Ivančeně bude v blízkosti mohyly informační stan s kronikou Ivančeny, účastnickými suvenýry a dalšími zbožím, které se vztahují k události a místu. Současně budou ve stánku k dispozici informace o chystané rekonstrukci mohyly, která se má podle vítězného návrhu architektonické soutěže proměnit v terasovitý amfiteátr.

Více k Ivančeně na www.ivancena.cz

FOTO: Pavel Siuda

a

Pavel Zuchnický

 

Pin It