letisteMosnov2Mošnov - První cestující přepravily v pondělí 13. 4. vlaky Českých drah na zastávku v těsné blízkosti letištního terminálu v Mošnově. Letiště Leoše Janáčka je prvním mezinárodním letištěm v České republice, ke kterému se lze pohodlně dostat po kolejích. Vlakové soupravy budou využívat také lidé k cestě do práce v nedaleké průmyslové zóně. Dráhy denně vypraví deset souprav, jen v neděli z výchozí stanice Mosty u Jablunkova pojede do Mošnova o jeden vlak méně.

letisteMosnov1Vlakovým spojem, kterým na letiště v 11.02 přijeli zástupci Ministerstva dopravy ČR, Moravskoslezského kraje, novináři a železniční nadšenci, přicestoval také biskup František Václav Lobkowicz. Jeho posláním bylo stanici, která byla dokončena v prosinci loňského roku, požehnat. „Žehnání vlaků a nádraží je v našem kraji již dlouhá tradice, která vypovídá o tom, že v naší zemi jsou i křesťanské kořeny,“ uvedl biskup Lobkowicz, který se zamyslel nad místem, na které vlaky cestující přijíždějí.

„Chceme požehnat prostor, kam budou lidé přijíždět a odjíždět a kde se budou setkávat. Lidé zde budou prožívat před odletem různé pocity a chceme jim vyprosit, aby měli vždy tolik přistání, kolik bylo startů. Aby lidé, kteří očekávají příjezd svých blízkých, nemuseli nikdy s úzkostí čekat, jestli letadlo doletí nebo nedoletí. Bože, dej, ať se nám toto tady nikdy nestane. Boží požehnání ať spočine na tomto místě. Ve jménu Otce, i Syna i Ducha svatého. Amen,“ požehnal biskup Lobkowicz novou železniční zastávku, která letiště Leoše Janáčka propojila s železnicí a nastartovala tak jeho další rozvoj.

Fotografie Pavla Zuchnického ze slavnostního otevření nádraží Mošnov, Ostrava Airport ve fotogalerii.

Pin It