MemorialSteborice2015Stěbořice  - V pátek 8. 5. odstartuje ve Stěbořicích 2. ročník Memoriálu otce Jožky, tedy běhu okolím Stěbořic k uctění památky bývalého duchovního správce této farnosti P. Josefa Motyky, jenž před dvěma lety tragicky zahynul při rybolovu. Startovní výstřel zazní v 15.00, aby pak v 19.00 zazněly pod širým nebem první tóny koncertu slovenské zpěvačky Simi Martausové. 

 

Otec Josef Motyka byl duch. správcem farností Stěbořice a Hlavnice od 1. 7. 2008 do 24. 6. 2013, kdy při chytání ryb na Oravské přehradě zemřel po zásahu bleskem. Vloni se stěbořičtí rozhodli uctít památku „otce Jožky“ v předvečer jeho nedožitých narozenin běžeckým závodem pojmenovaným po něm a letos pořádají již druhý ročník. Závod konaný 8. května (9. května by se o. Josef dožil 39 let) má opět vyloženě symbolický ráz – jako vzpomínka na oblíbeného kněze.

Odstartuje v 15.00 před kostelem ve Stěbořicích. Od 13.30 proběhne registrace účastníků, kteří následně poběží (podle kategorií) trať dlouhou 4km, resp. 10km. Účastnický poplatek činí 100 Kč (pro ty, kdo se přihlásí do 4. května), resp. 150 Kč (pro ty, kdo se přihlásí až na místě).

Nebude to však jediný bod programu dne, který je dnem pracovního volna a dnem liturgické památky Panny Marie, Prostřednice všech milostí. Už v 9.00 bude v místním kostele sloužit generální vikář Mons. Martin David mši sv. právě ze zmíněné lit. památky a v 19.00 pak pod širým nebem (na prostranství, kterému dominuje socha Panny Marie) vystoupí slovenská zpěvačka Simona Martausová. Angažování této umělkyně ozřejmuje nynější duch. správce Stěbořic a Hlavnice o. Klement Rečlo:

 

„Před rokem mě oslovil jeden z farníků: ,Otče, vy jako Slovák určitě posloucháte Simonu Martausovú‘. Tehdy jsem opravdu nevěděl, o koho jde. Zadal jsem si trochu hůře zapamatovatelné jméno zpěvačky do webového vyhledávače. Vyhledávač si jméno pamatuje a já si už pamatuji celé statě písní, které Sima skládá a zpívá. Srší z nich poselství čisté radosti, pokory, nadčasovost s podtextem evangelních blahoslavenství. A co je překvapivé, dnešní svět, který mnohdy klade důraz na hodnoty diametrálně odlišné od těch evangelních, na tyto písně slyší. Sima vyprodává koncertní sály a minulá deska ,Dobrý deň, to som ja‘, získala dvakrát platinový status.“

Před samotným koncertem Simi Martausové, který bude pro účastníky závodu zdarma, rozžhaví posluchače Schola Stěbořice, obohacená o hudebníky z DSM Odry 2014. 

Libor Rösner

Plakát akce ke stažení zde.

 

Pin It