BisCup4Místek – Více než 500 teenagerů z celé ostravsko-opavské diecéze prožilo dvoudenní setkání s biskupem Lobkowiczem v Místku. Mládež našla zázemí v budově 8. Základní školy na ulici Československé armády. Třídy se proměnily v noclehárny, čajovny nebo prostory pro besedy s řeholníky. Téma letošního setkání vybral mladým papež František z Ježíšova kázání na Hoře Blahoslavenství. „Blahoslavení čistého srdce, neboť oni uvidí Boha." (Mt 5, 8)

Setkání mě baví

BisCup2Motto XXX. Světového dne mládeže provázelo program od jeho zahájení v tělocvičně školy až do závěrečné mše svaté v kostele sv. Jana a Pavla, která v sobotu odpoledne završila setkání BISCUP 2015. Centrum města přijalo mládež již v pátek večer. „Na náměstí jsme z nás vytvořili tvar srdce, pak jsme se rozdělili na kluky a holky a šli se modlit do dvou kostelů,“ uvedla Kateřina Glogarová z Hůrky, která na akci vyrazila se svými přáteli. Do Místku se vypravil také František Sládek ze Šenova. „Láká mě možnost poznat nové lidi a zážitky. Dnes jsme třeba spali pod pinpongáčem,“ popsal. Jezdit na setkání jej baví. „Přijel jsem také proto, že mě to minule bavilo, a přijedu také příště,“ dodal.

Selfie z popelnice

BisCup1Zabavit měla dospívající mládež také hra v ulicích Místku. Mládež v desetičlenných skupinkách plnila v sobotu dopoledne po městě pět úkolů, které se dotýkaly tématu setkání. „Na pěti stanovištích měli za úkol prověřit své schopnosti, které člověk potřebuje mít k tomu, aby měl čisté srdce,“ uvedl za organizátory P. Martin Kudla. Během programu se měla každá skupinka netradičně vyfotit sama sebe a složit pár veršů do básničky. Selfíčka vznikala například v prázdném kontejneru na odpadky, na větvích stromu nebo přímo v řece Ostravici, která dělí město Frýdek-Místek na dvě půlky.

Neskákej!!!

BisCup5Právě uprostřed řeky na lávce pro pěší stála na zábradlí jedna mladá dívka, které si měly skupinky během hry všimnout a odradit ji od skoku do řeky. „Mým úkolem je symbolizovat mladého člověka, který má problém. Neví, jak jej vyřešit, nevidí smysl svého života a chce skočit z mostu,“ uvedla Jarmila Pustějovská, kterou měli ostatní od nesmyslného pádu odradit. „Někteří mě zvali na kafe nebo ať jdu na BISCUP, jiní mluvili o Bohu,“ dodala dívka na stanovišti s názvem „Naslouchej bolesti“, které nakonec všechny skupinky sebevraždu rozmluvily. Za odměnu dostala každá parta igelitový pytlík s troškou hlíny.

Máte květináč?

BisCup6Hlína, semínka, kousek kořene i plastový květináč byly trofeje, které si mládež z jednotlivých stanovišť odnášela. „Květináč je symbolem pro vyprázdnění se od zla, které je ve mně, abych udělal místo pro Boha,“ vysvětlil P. Martin Kudla. Právě u shánění květináče zažily některé skupinky hodně legrace. Poprosit o něj měly s definicí Bernoulliho rovnice v jednom z obchodů, jak jim signalizovala nalezená insignie v podchodu pod hlavní cestou. „Jedna parta si spletla obchod a vešla do květinářství, kde jim prodavačky květináč darovaly, a jiní přišli přečíst Bernoulliho rovnici do vietnamské večerky, tam jim ale nerozuměli,“ dodal s úsměvem otec Martin.

Cesta za báječným chlapem

BisCup3Na jednom z postů hledali mladí mezi čtyřiceti citáty verše z Písma. Většině se to podařilo. Někteří se mohli pochlubit netradičními objevy. Například slogan „Našla jsem skvělého chlapa“ v Písmu skutečně není, i když by na Ježíše určitě seděl. Jak si cestu ke Kristu skrze řád nebo kongregaci našli muži a ženy v různých hábitech, vyprávěli možnému budoucímu dorostu řeholníci a řeholnice osmi komunit, které působí v ostravsko-opavské diecézi. Během odpoledních workshopů se snažili mladým vysvětlit, proč právě oni se v dnešní době rozhodli prožít život v klášteře.

Rande v prvorepublikové čajovně

BisCup7Vedle osmi tříd obsazených posluchači různých svědectví o cestě k zasvěcenému životu byly během odpoledne otevřené také třídy upravené na prvorepublikové čajovny. Dobově byl stylizován nejen interiér, ale také personál. „Gatě a košili mám po dědečkovi,“ pochlubil se Martin Sochora z Frýdku, který se se svými přáteli zapojil do obsluhy v čajovně, ale také při úklidu jídelny po obědě. „Na program se nedostaneme. Naše poslání je spíše o službě,“ dodal uctivě číšník, který pro návštěvníky čajovny vlastnoručně připravil křížovky s tajenkami na téma Frýdku-Místku. Kromě kávy, čaje a nealka se hosté mohli zakousnout do buchet a koláčů napečených místeckými farníky. „Čajovna také slouží k setkáním a duchovním rozhovorům, někteří sem přišli třeba i na rande,“ doplnil další z prvorepublikových číšníků Václav Uher z Řepiště, který se stejně jako ostatní členové stočlenného organizačního týmu těšili na odpolední mši svatou.

Pomíjivé světské štěstí

BisCup9Bohoslužba v kostele sv. Jana a Pavla byla slavnostním vyvrcholením celého programu. Za vlajkonoši s logy děkanátů vcházeli do kostela ministranti, kněží a nakonec biskup František Václav Lobkowicz, který promluvil k mladým během kázání. „Všichni toužíme po skutečném štěstí. Kdo je šťastný? Ten kdo je In? Cool?“ ptal se otec biskup, který připomněl slova z dopisu papeže Františka mládeži, který se dotkl stejného tématu. Svatý otec mladým píše, že mají jít proti proudu, aby se vzepřeli chvilkovému a pomíjivému štěstí, které nabízí současná kultura. „Já vás však žádám, abyste byli revolucionáři. Prosím vás, abyste šli proti proudu; ano, žádám vás, abyste se v tomto vzepřeli takovéto kultuře dočasnosti, která se domnívá, že nedokážete přijmout odpovědnost za to, že jste schopni opravdu milovat.“ (papež František na setkání s dobrovolníky SDM v Riu, 28. července 2013)

Hřích? Hnůj v alobalu…

BisCup8Otec biskup dál mladým řekl, že opravdové štěstí vychází z čistého srdce. „To je úkol pro nás, máme být čistí srdcem. A tu čistotu máme šanci oživovat ve svátosti smíření. Bůh ti odpustil hříchy, jdi v pokoji. To se děje v síle Ducha Svatého, není k tomu potřeba saponátu, jak jsme viděli v úvodní scénce na začátku setkání,“ dodal biskup. „Lze žít bez zkušenosti hříchu, i když kolem nás jsou všelijaké nástrahy. Nenechme se oklamat. Každý hřích je v podstatě hnůj zabalený v alobalu. Na povrchu je to lesklé a třpytivé, ale když se to rozbalí, tak ono to smrdí,“ přirovnal otec biskup. „Nenechte se oblbnout hříchem, usilujme o svatost, jsme přece Boží děcka!“

Za rok do Těšína a pak do Krakova

Na závěr setkání biskup Lobkowicz prozradil místo příštího diecézka, které bude v Českém Těšíně. Do Polska to bude jen pár kroků a do setkání se Svatým otcem v Krakově bude zbývat jen pět měsíců. „Dá se tam dojít i pěšky,“ povzbudil biskup k účasti na Světových dnech mládeže v srpnu roku 2016.

FOTO: Pavel Zuchnický

Další snímky ze setkání najdete ve fotogalerii. 

Pin It