logoKEPVaršava – Biskupové z celého Polska se ve dnech 11. a 12. 3. setkají ve Varšavě. Na 368. Plenární zasedání Polské biskupské konference přijalo pozvání dvanáct biskupů z jedenácti převážně evropských zemí. Mezi hosty je také ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. Polští biskupové budou řešit pronásledování křesťanů a témata podzimního Synodu o rodině.

„Bývá zvykem zvát biskupy sousedních zemí na plenární zasedání biskupské konference. Do České republiky zveme každoročně biskupy na začátku července na plenární zasedání ČBK na Velehradě. Polská biskupská konference zve biskupy ze zahraniční v tomto březnovém termínu,“ upřesnil biskup Lobkowicz, který se zasedání ve Varšavě zúčastnil již v minulosti.

„Poprvé to bylo před 25 lety, krátce po mém jmenování biskupem, a od té doby ještě několikrát. Vždy se jedná o milé setkání s biskupy, při kterém mohu poznat nové lidi a dozvědět se o problémech, které řeší polští biskupové. Současně mám prostor informovat o našich záležitostech,“ řekl biskup.

Jedním z témat, které Polská biskupská konference ve Varšavě otevře, bude pronásledování křesťanů. „Během plenárního zasedání bude předložen návrh dopisu o pronásledování křesťanů. Biskupové rovněž určí termín jeho čtení ve všech polských kostelích,“ uvádí tisková kancelář Polské biskupské konference.

Druhým tématem jsou otázky první části Synodu o rodině, který do Vatikánu na podzim tohoto roku svolal papež František. „Biskupové vyslechnou několik přednášek a budou diskutovat o otázkách souvisejících s nerozlučitelností manželství a s možností povolit přistupovat ke svatému přijímání také rozvedeným a znovusezdaným, popř. osobám žijícím v nesvátostných svazcích,“ píše se dále na oficiálních stránkách polských biskupů.

„Setkání ve Varšavě bude víceméně přípravou na biskupskou Synodu o rodině. Budu své kolegy informovat o projektech, které máme v naší zemi pro pastoraci rodin,“ doplnil biskup Lobkowicz.

Ve středu 11. 3. večer si biskupové prohlédnout Muzeum historie polských Židů a ve čtvrtek 12. 3. od 16.30 hodin budou v bazilice Svatého Kříže sloužit mši svatou v předvečer druhého výročí zvolení papeže Františka nástupcem sv. Petra.

Na březnové zasedání jsou letos pozvaní biskupové ze zahraničí, převážně z Evropy. Do Varšavy přicestují biskupové z Kazachstánu, Běloruska, Ukrajiny, Ruska, Chorvatska, Francie, Španělska, Maďarska, Itálie, Dánska a z České republiky. Z každé země bude zastoupen jeden biskup, Ukrajinu budou reprezentovat dva biskupové.

Pin It