Sv hedvikaOpava – Opavský kostel sv. Hedviky se během prázdnin stal místem, kam lidé přicházejí jako do muzea. Prohlédnout si jedno z posledních děl architekta Leopolda Bauera bude možné ještě ve třech termínech. Nejbližší je tento čtvrtek 30. 7. v 16.30 hodin. Další možnost bude 13. a 27. srpna. S nápadem otevřít veřejnosti běžně nepřístupný kostel přišla Opavská kulturní organizace, které pořádá komentované prohlídky na různých zajímavých místech města. S kostelem sv. Hedviky jsou spojeny události z období konce druhé světové války, které mapuje aktuální výstava Troppau 1945. Opava v roce nula. Osud zmíněného kostela tak stále přitahuje pozornost historiků.

„Kostel má zajímavou minulost. Objekt původně měl plnit symbolickou funkci památečního místa pro oběti 1. světové války, stavět se začal v roce 1933, ale dokončit se jej do začátku války nepodařilo. Poté v něm bylo skladiště vojenského materiálu a věž kostela sloužila jako pozorovatelna německé Luftwaffe,“ přiblížil historii kostela vedoucí expozice Cesta města František Švábenický, která se na možnosti prohlídek kostela dohodla s opavskou farností.

sv.-Hedvika1Návštěvníky, kteří si dopředu prohlídku zarezervují, provedou pracovníci Zemského archivu v Opavě Petr Tesař nebo Pavel Solnický. „Maximální kapacita jedné prohlídky je dvacet osob. Návštěvníci si mohou prohlédnout loď kostela, jeho výzdobu a vystoupají také na věž, odkud je dobrá vyhlídka na město,“ dodal František Švábenický. Vstupné na 80 minutovou prohlídku vyjde na 50 korun, o 20 korun méně zaplatí senioři nad 65 let, držitelé průkazů TP ZTP, ZTP/P a dále držitelé průkazů ISIC, Scholar, Alive a Staff. Děti do 6 let mají vstupné zdarma,  rodinné vstupné pak vyjde na stokorunu.

Kostel sv. Hedviky v Opavě unikl dne 18. 12. 1944 během spojeneckého náletu zkáze. Letecké pumy se moderní sakrální stavbě zázrakem vyhnuly a zasáhly klášter Franziskaneum, areál zemské nemocnice a ulice Rybovu a Dostojevského. Při bojích o Opavu s Rudou armádou sledovali němečtí pozorovatelé z věže kostela postup sovětských jednotek a údaje o jejich postavení zasílali s pomocí radiostanice jednotce dislokované v Březové u Fulneku . Rudoarmějcům se podařilo při osvobozovacích bojích sestřelit z věže kostela kříž, který se na ní objevil znovu až v roce 1999.

Vysvěcení se kostel dočkal až po sametové revoluci. Po 2. světové válce o něj měli zájem evangelíci, nakonec se z něj však stalo opět skladiště. Zdravotnický materiál se v kostele sv. Hedviky uskladňoval až do roku 1989. V roce 1990 byl prohlášen kulturní památkou a převeden do užívání Římskokatolické farnosti Panny Marie Opava. Na řadu přišly další opravy a přestavba presbytáře v duchu pokoncilní liturgické reformy. Po více než šedesáti letech od položení základního kamene byl kostel sv. Hedviky vysvěcen 16. 10. 1993 olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem za spoluúčasti papežského nuncia Giovanniho Coppy. Ke slavení liturgie kostel slouží v posledních letech jen příležitostně.

Pin It