katedralaOpravaSbirka1Ostrava - Veřejnou sbírku na podporu financování oprav ostravské katedrály Božského Spasitele vyhlásila farnost Moravská Ostrava. Sbírka je registrována a schválená Krajským úřadem Moravskoslezského kraje od 10. 6. do 31. 12. 2015.
 
Finanční dary mohou lidé na účel veřejné sbírky zasílat na účet u ČSOB: 270612795/0300
 
katedralaOpravaSbirka2Katedrála Božského Spasitele v Ostravě prochází kompletní rekonstrukcí od září loňského roku. Stavební firmy již zrekonstruovaly podlahy, kazetový strop v interiéru, obě věže, střechu a nyní jsou vidět práce na obnově fasády, která postupně získává béžové odstíny. Nové barevné provedení nahradí fasádu v červených odstínech. Nová podoba katedrály vychází z historických průzkumů původních fasádních barev, které měl kostel v roce 1888.
 
Obnova katedrály je financována z prostředků EU, finančních náhrad za nevydaný církevní majetek a vlastních zdrojů farnosti Moravská Ostrava. Na opravu katedrály byl věnován také výnos nedělní sbírky 2. neděli velikonoční.
 
Celková oprava katedrály se týká střech, krovů, věží, fasád, oken, dveří, sochařské výzdoby průčelí a také interiéru, kde bude nově také zázemí pro stálou expozici o historii diecéze, toalety a recepce pro stálou průvodcovskou službu.
 
"Dotace Evropské unie v rámci Regionálního operačního programu Moravskoslezsko pokryje částku 31 milionů korun, které budou použity na opravy exteriéru, vytvoření hygienického zázemí pro návštěvníky kostela a realizaci expozice," uvedl projektový manažer biskupství Miroslav Přikryl.
 
"Další prostředky z Evropské unie ve výši 9 milionů korun jsme získali v rámci přeshraniční spolupráce s Opolskou diecézí. Zbývají část nákladů bude pokryta z vlastních finančních zdrojů a také z finanční náhrady za nevydaný majetek v rámci majetkového narovnání,“ popsal další způsob financování náročné opravy Miroslav Přikryl.

Projekt kompletní opravy katedrály Božského Spasitele v Ostravě má v rámci přeshraniční spolupráce partnera v Polsku. Přímo v Opole v současné době již probíhají opravy místní katedrály Sv. Kříže. Forma spolupráce spočívá ve vzájemné informovanosti o obou kostelích v propagačních materiálech pro turisty, kteří mohou obě místa navštívit.

FOTO: Zdeněk Poruba, Člověk a víra.

Pin It