LiskaBystrouskaOstrava – Jak obnovit památník Leoše Janáčka poškozený krádeží sochy lišky Bystroušky a pamětní desky? Na tuto otázku hledali odpověď zástupci ostravsko-opavského biskupství, obce Hukvaldy, farnosti Rychaltice a festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Jednotlivé strany se dohodly na tom, že se socha lišky Bystroušky vrátí v původní podobě a z původního materiálu na opuštěný kámen, kde stála od roku 1962. Areál obory i samotná socha však bude zabezpečena proti opětovné krádeži.

Biskupství nahlásilo ztrátu lišky Bystroušky a pamětní desky z pomníku Leoše Janáčka policii ČR ve středu 27. 5. Sochařské dílo bylo více než padesát let součástí Hukvaldské obory, která je od 1. 10. 2014 v majetku ostravsko-opavského biskupství.

Obec Hukvaldy je ve spolupráci s Biskupstvím ostravsko-opavským připravena vyhlásit na obnovu památníku v oboře veřejnou sbírku. K vyhlášení však přistoupí až po výsledku jednání s pojišťovnou. S obnovou památníku hudebního skladatele Leoše Janáčka chtějí pomoci také organizátoři festivalu Janáčkovy Hukvaldy, kteří mají ve svém letošním programu zařazené tvárnění Janáčkovy opery Příhody Lišky Bystroušky.

Právě její první uvedení 20. 6. 1959 na Hukvaldech bylo impulsem k instalaci sochy a pamětní desky v Hukvaldské oboře. Jejím iniciátoři byli myslivci a lesníci ostravského kraje, kteří se o její výrobu zasloužili. Socha lišky byla dva měsíce po její instalaci ukradena a nahrazena kopií v roce 1962.

FOTO: Wikipedie.cz

Pin It