Ostrava – Kostel Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu nahradil na Zelený čtvrtek dopoledne ostravskou katedrálu, která prochází kompletní rekonstrukcí. Biskup František Václav Lobkowicz s kněžími a jáhny své diecéze prožil tradiční Missu Chrismatis v kostele, který byl vysvěcen v roce 2007. Duchovní využili také zázemí Pastoračního centra sv. Jana Pavla II. v suterénu stavby.Většinu kostela zaplnili kněží, kteří do Ostravy přijeli prožít mši se svěcením olejů, při které před biskupem Lobkowiczem obnovili své kněžské sliby. Mše svatá byla současně také poděkováním Bohu za 25 let biskupské služby Františka Václava Lobkowicze a připomínkou 10. výročí úmrtí sv. Jana Pavla II., jehož ostatky jsou v oltáři zábřežského kostela uloženy. Kněží a zábřežští farníci biskupovi k jubileu na závěr mše svaté popřáli.

Duchovní biskupovi darovali monstranci a místní farníci dort s erbem biskupa a heslem "Pro Vita Mundi".

Biskup František Václav Lobkowicz ve své promluvě hovořil o povolání Petra k vedení Církve a povolání každého kněze k následování Krista. „Pojď za mnou, učiním z vás rybáře lidí. Zažíváme velkou radost. Petr rybář stejně jako Petr z Krakova prožívali hodně starostí, ale i hodně milostí. Petr dnešních časů i ti předešlí se vyznačují láskou. Vyznačují se vděčností za ten dar a poslání, které Pán dává," řekl biskup Lobkowicz.

Pastýř diecéze svým spolupracovníkům připomněl důležitost inkulturace při hlásání evangelia. „Apoštol

ové se museli přizpůsobit kultuře těch lidí, za nimiž přišli. Šli tam, kam je Pán poslal. A je jedno, jestli mám před sebou velké zástupy, nebo jen malé stádečko. Všude, i v té malé komunitě se dějí velké činy. Překonávejme duchovní lenivost a malátnost. Kristus je uprostřed nás, naplňuje nás elánem, silou, silou Ducha Svatého," dodal biskup.

Pin It