caritasPraha - Nejen  věřící, ale i všichni lidé dobré vůle jsou pozvání k účasti na tradici nazvané Postní almužna.  Lidé si mohou v postním období něco odříci a ušetřené peníze vložit do papírové pokladničky, tzv. postničky. Tu pak přinesou před Velikonocemi do kostela. Farnost, ve spolupráci s místní Charitou, daruje tyto peníze potřebným. Aktivita má kořeny ve starobylé tradici, v současné podobě se v ČR koná již posedmé.

„Křesťanství počítá s tím, že člověk je tělo a duše. Duchovní úsilí proto zapojuje i tělo,“ vysvětluje smysl Postní almužny olomoucký arcibiskup Jan Graubner: „Snaha vyjít ze sebe a žít pro Boha a pro druhé nemůže zůstat jen v citu či myšlence, proto konkrétní odepření si nějakého mlsání, jídla či zážitků tělo musí pocítit. Odřeknutí si a šetření pak má smysl, když prospěje druhému, který pomoc potřebuje. Postní almužna pomáhá tomu, kdo se do ní zapojí, pomáhá vládnout jeho duchu nad tělem. Pro ty, kterým pomáhá, je projevem lásky.“

Letošní Postní almužna byla zahájena na Popeleční středu (18. února 2015), v mnoha farnostech je začátek naplánovaný na 1. postní neděli (22. února 2015). Potrvá až do konce postního období (3. dubna 2015), kdy lidé přinesou svou almužnu ve schránkách zpět do svého kostela. V olomoucké arcidiecézi se postní krabičky obvykle vracejí do kostela již na Květnou neděli. Sběr postních schránek od věřících se bude konat dle pokynů místního duchovního správce.

Finanční prostředky použije farnost prostřednictvím místní Charity na pomoc lidem v nouzi a na podporu charitního díla. Na spodní stranu papírové schránky mohou lidé napsat, ve prospěch koho by se mohla darovaná almužna použít. Almužna tak propojí farnost a místní Charitu.

Pro celé území ČR bylo letos vytištěno téměř 50.000 papírových pokladniček.

Tato dobrovolná duchovní formace věřících se koná od roku 2009 z podnětu České biskupské konference. Kromě Charity ČR se jí účastní také Řeckokatolická charita.

Obdobné akce se pořádají již mnoho let v Anglii, Belgii, Německu, Rakousku, v Polsku nebo na Ukrajině. Slovenská katolická charita pořádá akci Pôstna krabička pre Afriku. Letos vyhlásila již čtvrtý ročník.

Půst, modlitba a almužna jsou zakotveny již ve Starém zákoně. V evangeliu, které se čte v kostelích na Popeleční středu, Ježíš tuto praxi připomíná. Od dávných dob se tyto tři prvky považují za základní prvky postního období, které napomáhají k proměně srdce. O postě, modlitbě a almužně hovořil také papež František během středeční generální audience.

Zdroj: Tiskové středisko ČBK

Pin It