andilciMikulov1Mikulov - Barokní andělíčci odcizení v roce 2000 z kostela Nejsvětějšího Spasitele v Dolních Životicích se budou brzy usmívat na místní věřící. Při pátrání po odcizených kulturních památkách je v prosinci loňského roku v soukromé sbírce starožitností objevila rakouská policie. Ve středu 18. 2. je od zástupců Zemského kriminálního úřadu Dolní Rakousko převzal na Centru policejní spolupráce Mikulov – Drasehofen diecézní konzervátor P. Rudolf Kopecký.

andilciMikulov2Místo, kde společně působí čeští i rakouští policisté, funguje na bývalém hraničním přechodu od roku 2006. Hlavním smyslem centra je předávání informací mezi oběma zeměmi a nedílnou součástí je také předávání osob mezi českými a rakouskými bezpečnostními složkami. Tentokrát se místo podezřelých osob předávali na hranici andělé.

Případů, kdy se některé z ukradených děl podaří za hranicemi vypátrat a vrátit zpátky do místa odcizení, je minimum. „Po revoluci zmizelo z kostelů v České republice tisíce uměleckých děl. Vrátilo se jich jen pár,“ uvedl P. Rudolf Kopecký. Přestože se podařilo již v minulosti řadu děl objevit, práci policie ztěžuje chybějící fotodokumentace. „Nebyli jsme na to připraveni. Málokdo měl na začátku devadesátých let, kdy se kostely začaly masivně vykrádat, nafocené sochy andělů z každého oltáře,“ vysvětlil otec Rudolf. Dnes jsou všechna umělecká díla zdokumentovaná na digitálních fotografiích.

andilekBrezovaNaposledy se do diecéze vrátila v roce 2012 socha barokního andílka ukradená z oltáře kostela sv. Mikuláše v Březové u Vítkova. Stejně jako v aktuálním případě, se do hledání odcizeného díla zapojil INTERPOL. Duchovnímu správci P. Petru Bohačíkovi sochu anděla předala tehdy ministryně kultury Alena Hanáková na slavnostním setkání v Nostickém paláci. Společně s březovským farářem sochu přebíral také generální vikář Mons. Martin David a nechyběl u toho ani diecézní konzervátor P. Rudolf Kopecký.

Pin It