SouzneniLogoOstrava – Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel naplní předvánoční atmosférou čtyři města v kraji. Program začíná ve čtvrtek 11. 12. ve Václavovicích, pokračuje ve Frýdku-Místku a Kozlovicích a zakončí v neděli 14. 12. v Ostravě. U zrodu Festivalu Souznění stál před 15 lety vánoční strom z Beskyd, který ozářil v roce 1999 náměstí sv. Petra ve Vatikánu.

Bohatý program nabízí od 11. do 14. prosince nejen koncerty a představení v zajímavých prostorách (kostely, koncertní sály, exteriéry), ale také doprovodné výstavy, umělecká řemesla, filmovou projekci a ochutnávku domácí i zahraniční gastronomie.

Festival otevře ve čtvrtek program v kostele sv. Václava ve Václavovicích. V 18.00 hodin začíná sváteční koncert na kterém vystoupí zpěvák Martin Chodúr s doprovodnou kapelou MACH5 a gospelový sborem. (Vstupné 200 Kč)

V pátek 12. 12. se festivalové dění přesune do Frýdku-Místku, do kostela sv. Jana a Pavla. V 19.00 hodin začíná koncert duchovní hudby. Vystoupí SOCIETAS INCOGNITORUM pod uměleckým vedením Eduarda Tomaštíka. (Vstupné 170 Kč)

Součástí Souznění je rovněž oblíbený sobotní Vánoční jarmark v Kozlovicích (13. 12.) s následným zvykoslovným programem a nabídkou regionálních specialit.

V neděli 14. 12. je součástí programu festivalu Souznění mše svatá v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách. Bohoslužba začíná v 10.00 hodin, celebruje místní farář P. Vladimír Schmidt a liturgii doprovodí hudbou a zpěvem slovenský soubor Flautus Vocis.

Odpolední program v Domě kultury města Ostravy začíná v 16.30 hodin setkáním s lidovými tvůrci a uměleckými řemesly. Návštěvníci budou moci ochutnat či zakoupit domácí i zahraniční regionální a salašnické gastronomie. Vše za doprovodu festivalové muziky CM Konopjan. Festival Souznění zakončí v Galakoncert Souznění, který začíná v 18.00 hodin v Divadelním sále Domu kultury města Ostravy. (Vstupné od 170 Kč do 270 Kč)

Záštitu nad festivalem Souznění převzali biskup ostravsko–opavské diecéze Mons. František Václav Lobkowicz, ministr zemědělství Marian Jurečka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman, náměstek primátora statutárního města Frýdek–Místek Michal Pobucký, starostka obce Václavovice Magda Pustková, starosta obce Kozlovice Miroslav Tofel.

Více k festivalu Souznění a podrobný program najdete na stránce festivalu.

 

Pin It