Vatikán - Rok zasvěceného života začíná 1. neděli adventní a vyvrcholí svátkem Uvedení Páně do chrámu 2. února 2016.Papež František zveřejnil list, který adresuje všem řeholnicím a řeholníkům. Obsáhlý list podepsal papež na svátek Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě, 21. listopadu tohoto roku.

Papež hned v úvodním oslovení připomíná, že píše řeholníkům jakožto „Petrův nástupce, jemuž bylo svěřeno utvrzovat bratry ve víře,“ a také jakožto „jejich bratr, který je zasvěcen Bohu“ stejně jako oni.
List je rozdělen na tři kapitoly, které pojednávají o cílech, očekáváních a horizontech Roku zasvěceného života.

Prvním z cílů představených v první kapitole je pohlížet na minulost s vděčností, druhým žít s nadšením přítomnost a nakonec s nadějí objímat budoucnost.

V druhé kapitole papež František představuje, co od tohoto Roku milosti očekává a nejprve zmiňuje radost, jež je charakteristickým plodem řeholního povolání. S užitím slov Benedikta XVI. o tom, že církev neroste proselytismem, ale přitažlivostí, papež František píše, že „zasvěcený život neroste pořádáním hezkých kampaní pro zájemce o duchovní povolání, nýbrž tím, že mladí lidé, kteří se s námi setkají, pocítí přitažlivost, když zjistí, že jsme šťastni.“ (I,1) Druhým očekáváním papeže Františka je, že zasvěcené osoby budou prorocky dosvědčovat Ježíše. „Probuďte svět - píše Petrův nástupce - protože charakteristickou známkou řeholního života je prorocký rozměr“ (I,2). Třetím je růst spirituality společenství. Nejprve uvnitř vlastní komunity a pak ve společenství církve i mimo ni. Vycházet ze sebe, nezůstávat uzavřeni ve vlastních problémech a věnovat se všem. A za třetí klást si otázky týkající se toho, co žádá Bůh a dnešní lidstvo.

Ve třetí kapitole pojednávající o horizontech Roku zasvěceného života se papež obrací k těm věřícím laikům, kteří sdílejí ideály, spiritualitu a poslání jednotlivých řeholí, a vůbec k celému křesťanskému lidu, a oslovuje také zasvěcené osoby a komunity patřící k církvím s odlišnou než katolickou tradicí.

V závěru listu se Petrův nástupce obrací také ke svým bratřím v biskupské službě a s odkazem na koncilní konstituci o církvi Lumen gentium (č.43) vybízí k srdečnému přijetí duchovního kapitálu řeholního života, protože „zasvěcený život je darem církvi, rodí se v církvi, roste v církvi a je cele orientován k církvi“ – píše papež František ve zvláštním listě sepsaném u příležitosti Roku zasvěceného života, který začíná tuto neděli.

Zdroj: www.radiovaticana.cz

Pin It