SvMarekKarvinaKarviná – Kompletní rekonstrukcí prošel v tomto roce filiální kostel sv. Marka v Karviné-Fryštátu. Stavba z roku 1773 se stala součástí městské památkové zóny. První mše svatá po opravách bude v kostele sloužena v neděli 30. 11. v 15.00 hodin. Karvinská farnost na opravu kostela získala prostředky Evropské unie z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Moravskoslezsko.

Na rozsáhlou rekonstrukci si kostel sv. Marka, který k bohoslužbám využívají tři církve, počkal dlouhých osmdesát let. Vyměnit se musely krovy a celá střecha. Obnovou prošly nátěry dřevěných prvků oken a dveří a nová je i fasáda. Kostelík má nový nábytek včetně vytápěných lavic. Součástí projektu bylo restaurování sochy sv. Floriána a kříže před kostelem a náhrobku, který je umístěn na zdi kostela. Náklady na stavební část prací i vybavení interiéru dosáhly částky 5,3 milionů korun.

Útulný kostelík v centru města již v minulosti ke svým bohoslužbám využívaly kromě římsko-katolické církve, také církve řecko-katolická a církev československá husitská. Nejinak tomu bude i po jeho opětovném otevření. Pravidelné bohoslužby se do kostela vrátí již příští neděli. „Od druhé neděle adventní budeme slavit liturgii opět v kostele sv. Marka,“ těší se řecko-katolický duchovní Antonín Hořák, který se od Velikonoc scházel s desítkou věřících v kapli katechetického domu v sousedství karvinské fary. Řecko-katolická bohoslužba začíná v neděli v 8.00 hodin.

Do kostela se vrátí také věřící z církve Československé husitské, kteří se scházejí vždy v neděli v 10.00 hodin. Římsko-katolická církev, které kostel patří, jej bude využívat ve všední dny. Mše svatá zde bude sloužena v pondělí v 18.00 hodin v českém jazyce a ve středu v 6.30 hodin v polštině. Opravený kostelík bude sloužit také pro svatby a pohřby.

S opravou kostela začal letos na jaře P. Daniel Vícha, který byl v té době karvinským farářem. Rekonstrukci dokončil současný duchovní správce farnosti P. Przemysław Traczyk. „Karviná je jedinou farností v diecézi, která čerpala prostředky v rámci integrovaného plánu rozvoje města. Součástí tohoto plánu se podařilo opravit farní kostel Povýšení svatého Kříže i kostelík sv. Marka,“ uvedla projektová manažerka Dagmar Jiskrová.

Cílem projektu Integrovaného plánu rozvoje města Karviná je vybudovat postavení a prestiž města jako univerzitního a lázeňského města s atraktivním prostředím pro návštěvníky, obyvatele a rozvoj podnikání. Zvelebené historické centrum města je součástí této vize, jak udělat z Karviné přitažlivé město pro jeho obyvatele, lázeňské hosty i turisty.

Pin It