SmlouvaOpoleOstravaBranice - Biskup Josef Martin Nathan sjednocuje národy. Den pohřbu ostatků zakladatele Městečka Milosrdenství v Branicích se stal dnem uzavření dohody o spolupráci ostravsko-opavské a opolské diecéze. Biskupové obou diecézí podepsali smlouvu o partnertsví za závěr mše svaté v sobotu 8. 11. v Branicích.

Vzájemná blízkost a historické vazby obou diecézí, které působí na území Slezska, se na základě nově uzavřené dohody ještě zintenzivní. „Poloha obou diecézí nabízí využití potenciálu přeshraniční spolupráce. Partnerství zavazuje ke vzájemné pomoci při realizaci společných evangelizačních, pastoračních, charitativních, společenských a kulturních aktivit,“ uvádí text smlouvy stvrzené podpisy biskupů Františka Václava Lobkowicze a Andrzeje Czaji.

Cílem nově uzavřeného partnerství mezi diecézemi je vzájemná podpora a spolupráce v rámci společně realizovaných projektů. Spolupráce spočívá zejména v setkávání osob a výměně zkušeností a informací. „Obě diecéze budou uskutečňovat společné vydavatelské aktivity a realizovat společné pastorační, společenské, kulturní a charitativní projekty,“ uvádí se v deklaraci, která počítá s podporou vzájemných kontaktů mezi farnostmi, sdruženími, bratrstvy a farními i celodiecézními skupinami.

Spolupráce mezi diecézemi se projevila již v minulosti při společných poutích na poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor a dalších místech. Společné cíle byly naplněny také v několika projektech podpořených dotacemi u Evropské unie. V rámci projektu „Rozvoj partnerství a přeshraničních vazeb při obnově kulturního dědictví ve správě Paulinů“ byly opraveny kostely Neposkvrněné Panny Marie v Ostravě-Přívoze a Svaté Trojice a Panny Marie Czenstochowské v obci Mochow. Součástí projektu byly realizovány doprovodné aktivity v podobě poutních slavností a s nimi spojených kulturních, společenských a náboženských programů. U obou kostelů byly vytvořeny interaktivní dvoujazyčné informační panely.

Současně běží česko-polský projekt v rámci oprav katedrály Božského Spasitele v Ostravě a katedrály Povýšení svatého Kříže v Opole. V rámci přeshraniční spolupráce s opolskou diecézí získala ostravská katedrála z tohoto projektu na opravu dotaci ve výši 9 milionů korun.

Pin It