Vatikán - Vatikán v sobotu 26. září publikoval komentář, v němž odpovídá na kritiku vznesenou ze strany Výboru OSN pro práva dítěte. Ten se týkal sexuálního zneužívání dětí některými duchovními. Posudek ze strany OSN obsahuje nepřesná tvrzení bez zjevného základu, zasahuje do oblasti náboženské svobody, ignoruje řadu předložených materiálů Svatého stolce, dopouští se zásadních nedorozumění.

Svatý stolec ve zveřejněném komentáři opakuje svůj trvalý závazek chránit děti za všech situací. Nadále bude zachovávat vhodná opatření podle Úmluvy o právech dítěte, k níž přistoupil v roce 1990 jako 4. stát na světě, včetně jejího opčního protokolu. Současně se vyhrazuje vůči Závěrečnému posudku Výboru OSN pro práva dítěte, jenž byl zveřejněn 5. února 2014. Posudek obsahuje nepřesná tvrzení bez zjevného základu, zasahuje do oblasti náboženské svobody, ignoruje řadu předložených materiálů Svatého stolce, dopouští se zásadních nedorozumění. Uvádí to komentář, který dnes publikovalo Tiskové středisko Svatého stolce.

Závěrečný posudek Výboru pro práva dítěte OSN z února letošního roku kritizoval jednání Vatikánu ve věci sexuálního zneužívání mladistvých některými duchovními. Svatý stolec byl přitom volán k odpovědnosti za případy zneužívání ve světě. Publikaci posudku předcházely tři momenty: Odevzdání periodické zprávy ze strany Vatikánu, předložení písemných odpovědí na další otázky Výboru a následný vzájemný dialog.

Vatikánský komentář poukazuje na zásadní nepochopení pozice Svatého stolce. Jako subjekt mezinárodního práva totiž může aplikovat Úmluvu o právech dítěte pouze na území Vatikánu, není možné ji uzavřít jménem všech katolíků na světě. Takové jednání by porušovalo svrchovanost jednotlivých států. Posudek výboru OSN tak přehlíží principy mezinárodního práva. „Tím, že odmítl konzistentní pozici vyjádřenou v mezinárodním právu a praxi, a navzdory opakovaným vysvětlením Svatého stolce ve zprávách, odpovědích i vzájemném dialogu, přehlédl Výbor OSN důležitý rozdíl mezi Svatým stolcem, Městským státem Vatikán a všeobecnou katolickou církví. To vedlo mimo jiné k vážnému nepochopení mezinárodních zákonných povinností Svatého stolce,“ píše se v komentáři.

Posudek Výboru OSN dále podle Svatého stolce nerespektuje podepsaný text Úmluvy o právech dítěte, kterou státy podepsaly. Zavádí např. nové výrazy a principy, jež odporují běžnému významu slov Úmluvy. Navíc se jedná o pojmy, k nimž Svatý stolec nepřistoupil.

Výbor např. vyzval k přehodnocení pozice církve týkající se potratů. Svatý stolec však připomíná, že podle Úmluvy vyžadují děti „zákonnou ochranu před narozením i po něm“. „Závěrečný posudek tak poškozuje ´právo dítěte na život´ (čl. 6 Úmluvy) stejně jako jeho právo na ´prenatální i post-natální zdravotní péči´ (čl. 24.2.d). Navíc se odchyluje od principu, že děti by neměly být diskriminovány na základě ´narození´ (čl. 2),“ píše Svatý stolec v komentáři.

Výbor OSN také kritizoval fakt, že církevní instituce neuznávají „jiné formy rodiny“. Svatý stolec k tomu dodává, že takový pojem není obsažen v Úmluvě. Navíc připomíná text mezinárodních úmluv o lidských právech, podle nichž má společnost i jednotlivé státy chránit rodinu založenou na svazku muže a ženy jako „přirozenou a základní jednotku společnosti“.

Závěrečný posudek Výboru OSN dále zavedl pojem „gender“, jenž není obsažen v Úmluvě. I zde se však podle Svatého stolce Výbor dopouští přehmatu: „Odkazy na vrozenou důstojnost a vrozenou rovnost mezi oběma pohlavími jsou [Výborem] odmítnuty jako ´genderová diskriminace´, zatímco subjektivní životní volby a přitažlivosti jsou propagovány jako otázka ´práv´: Jedná se např. o ´stejnopohlavní páry´ nebo ´sexuální orientaci´,“ píše Svatý stolec.

Výbor OSN též podle Vatikánu zasahuje do oblasti náboženské svobody, když vyzývá církev k zajištění vhodné interpretace Bible, ke změnám ve víře a morálce, opravě Kodexu kanonického práva nebo k revizi systému vedení církve. Závěrečný posudek podle Svatého stolce také podporuje negativní stereotypy a projevy netolerance vůči členům katolické církve.

Vatikán dále poukazuje na fakt, že ve vzájemném dialogu Výbor opakovaně žádal odpovědi na otázky, které již byly odpovězeny. „Zanechává to dojem, že dialog byl ovlivněný Závěrečným posudkem, který byl již předem připraven,“ uvádí komentář.

V závěru Svatý stolec vyjadřuje svůj závazek a prioritu chránit děti za všech okolností a dodržovat veškeré věci plynoucí z Úmluvy o právech dítěte i jejího opčního protokolu.

Celý text komentáře je k dispozici na vatikánských internetových stránkách.

Autor: Ondřej Mléčka,  Tiskové středisko ČBK

Pin It