Modleme se za větší zodpovědnost médií při šíření zpráv

Dva lidské příběhy se staly příležitostí, aby papež František poukázal na naši běžnou zkušenost. Bohužel jsme si přespříliš zvykli na proud špatných zpráv. Máme kolem sebe barikády neochoty zabývat se těmi věcmi kolem sebe, které se nás nedotýkají přímo. Obrnili jsme se proti nim. Uprostřed tolika špatných zpráv však existují dobré věci.


news 1172463 1280 1


Slovy papeže: svatí odvedle. Můžeme je najít v našem nejbližším sousedství: „V Maroku se celý národ spojil, aby zachránil Rayana. Všichni pracovali na záchraně dítěte! Dali do toho všechno, co měli. Bohužel se jim to nepodařilo. Ale ten příklad, ty fotografie lidí, kteří tam čekají na záchranu dítěte! Děkujeme těmto lidem za toto svědectví! A druhý příběh se do novin nedostal. Ghanský mladý muž, pětadvacet let, migrant, který si vytrpěl vše, co nespočet dalších migrantů, se nakonec usadil v Monferratu a začal pracovat ve vinařství, aby si zajistil budoucnost. A onemocněl rakovinou, umírá. Když mu řekli pravdu a zeptali se ho, co by chtěl udělat, odpověděl: ‚Vrátit se domů a obejmout tátu, než zemře,‛ – když umíral, vzpomněl si na svého otce. V této italské vesnici potom uspořádali sbírku, vybavili ho léky, koupili mu i jeho snoubence letenku a poslali jej domů, aby mohl zemřít v náručí svého otce.“

Proč jsme náchylnější zaposlouchat se vehementně do špatných zpráv než se naladit na zprávy dobré? Není to často jen proto, že nechceme hledat společnou řeč? Nakloněností ke špatným zprávám si ospravedlňujeme své pohodlí. Proč se namáhat rozumět tomu, co je za tím? Z dobrého bydla, na něž jsme si zvykli a kterého se nadto bezostyšně domáháme, zjevně morálně chátráme. Netrojčíme natolik, že v rodinách okolo očkování vedeme ideologické války? Nestěžujme si na okolí! Čím živíme své srdce, tím ústa přetékají! Spíše se nenechejme rekrutovat do těchto zbytečných informačních válek a uplatněme jednoduchou protiakci – osvědčenou metodu vědomě jít proti proudu (agere contra). Možná se tomu člověku odvedle moje dobré slovo, které si pro něj vědomě připravím, stane zprávou dne. Staňme se svatými odvedle. Ještě dnes, stejně tak i zítra a pozítří. Spoléhejme se na malé krůčky, které připravují epochální změny.

Foto: Pixabay.com

Pin It