Úmysl evangelizační: Aby inspirace Ducha Svatého vedla církev k novému rozkvětu misií.

Duch je první a poslední nezbytností církve. Ukazuje na Zmrtvýchvstalého Pána mezi námi. Ten je středem, jádrem, základem a hlavním důvodem misijního poslání církve. Chce všechny skrze něj přivést k Otci. Duch přichází tam, kde je milován, kam je zván a kde je očekáván. Duch Boží působí nejdříve dovnitř – utváří harmonii v srdci. Umožňuje, aby člověk viděl dále. Uvidět Zmrtvýchvstalého znamená jen málo, není-li přijat v srdci. Je málo vědět, že Vzkříšený žije, když k němu nepřilneme. Duch Boží pracuje kolem nás pro spásu člověka. Kdo žije podle Ducha, vnáší pokoj do nesvornosti a smír do konfliktu. Duchovní lidé odpovídají dobrem na zlo, mírností na aroganci, dobrotou na zlobu, mlčením na povyk, modlitbou na klevety a úsměvem na poraženectví. Tato drobná misie je velmi potřebná, účinná a před Bohem vzácná.

Úmysl národní: Ať svatost kněží, tichost a obětavost všech Bohu zasvěcených svědčí světu o tom, že Bůh stačí pro naplnění života.

Kněžství je účast na Kristově službě. Solí světa se kněží stávají tehdy, když jsou plni Božího života. V čem spočívá tato služba? Káží až po vydatné modlitbě konané s Biblí v rukou. Vztahují na sebe slova při slavení eucharistie: „Zdarma jste dostali, zdarma také dávejte“ (Mt 10,8). Nikdy neochabují ve slitování. Chtějí se líbit více Bohu než sobě a druhým.

Pin It