Ostrava – Rozhovor s prezidentským kandidátem Pavlem Fischerem přináší aktuální vydání diecézního zpravodaje OKNO, který je k dispozici čtenářům již 1. neděli adventní. Proč se rozhodl kandidovat na hlavu státu muž, který byl prvním sekretářem biskupa Lobkowicze a má za sebou zkušenost z diplomacie, se dočtete ve zpravodajské části časopisu.

K Vánocům nejen na Jablunkovsku, ale také v řadě česko-polských farností patří tradice lámání oplatku při štědrovečerní večeři. Právě v Jablunkově jsme navštívili rodinu, která se pečení vánočních oplatků věnuje již čtyři generace. Připojili jsme také duchovní podtext tradice a modlitbu ke štědrovečernímu stolu.
Farností, která se v prosincovém vydání čtenářům představuje, jsou Dětmarovice na Karvinsku. O společenství, které čítá 60 věřících, jsme letos slyšeli v souvislosti s křtem paní Taťány Čempelové o velikonoční vigilii ve Vatikánu. P. Dr. Marcel Puvák, který je duchovním správcem farnosti, nám prozradil mnohem víc o aktivitách farnosti, které mohou být inspirativní i pro další farnosti v diecézi.

Tématem čísla je Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola sv. Anežky České v Odrách. V čase rozhodování o dalším studiu pro absolventy základníchškol, je zde nabídka církevní školy, která nabízí zdravotnické, sociální a pedagogické obory. Výsledky školy jsou mimořádné. U maturitních zkoušek mají studenti této školy téměř 100 % úspěšnost. Bohatá je také mimoškolní činnost studentů, kteří mají šanci získat praktické zkušenosti i v zahraničí.

V kulturní rubrice se dozvíte o novém CD Rapper vlídného písničkáře Pavla Helana, knižních novinkách z Portálu, od Paulínkek a z Karmelitánského nakladatelství. A nechybí ani pozvánka na výstavu betlémů do tiskárny Kleinwächter ve Frýdku-Místku. Letos se zde ve dnech 26. a 27. prosince připravuje již 15. ročník výstavy, která se navíc rozrůstá do prostor sousední 8. ZŠ.

Jako osobnost víry v posledním čísle ročníku 2017 představujeme boromejku Marii Vojtěchu Hasmandovou, která vydala svědectví víry v těžkých časech pronásledování církve v 2. polovině 20. století. V lednu to bude 30 let, kdy tato jedinečná žena, jejíž heroické ctnosti vedly v roce 2014 Vatikán k jejímu uznání za ctihodnou, odešla na věčnost.

Pin It