Ostrava – Prosincové vydání Diecézního zpravodaje OKNO zamířilo do farností ke svým čtenářům. Na co se mohou těšit? Čtyři strany zpravodajství dokumentují události z minulého měsíce. Charita avizuje Tříkrálovou sbírku 2017 a Centrum pro rodinu nabízí práci pro osobní asistenty.

V posledním letošním čísle představujeme farnost Brušperk. Městečko mezi Starou Vsi nad Ondřejnicí a obcí Hukvaldy je pro svůj historický ráz a malebný kolorit okolních kopců přezdíváno Lašský Betlém. V kostele sv. Jiří působí P. Mgr. Karel Javorek, který ve farnosti působí podruhé.

Před třiceti lety se poprvé vydali moderátoři rakouského rozhlasu ORF do Betléma, aby z místa Ježíšova narození přivezli do své země Betlémské světlo. Novodobý symbol Vánoc se postupně rozšířil do celé Evropy i zámoří. Stejné výročí má letos v krnovském kostele sv. Martina dřevěný betlém. Jak vzniklo první velké dílo dnes ve světě uznávaného umělce Josefa Staňka, vypráví sám sochař v rozhovoru pro náš časopis. V roce 1986 bylo řezbáři z Bučovic u Vyškova jen 25 let.

Kulturní rubriku otvírá článek o benefičních koncertech ministra zemědělství Mariana Jurečky. V Ostravě a Dětmarovicích muzicírováním pomohl Centru pro rodinu a sociální péči i opravě dětmarovických varhan. Na stejné stránce najdete také přehled adventních koncertů i pozvánku na 14. výstavu betlémů v Tiskárně Kleinwächter, kde se tiskne diecézní časopis a další tiskoviny biskupství.

Rubrika Evangelizace informuje o 39. evropském setkání mládeže s komunitou bratří z Taizé. Konec roku stráví v lotyšské Rize při společných modlitbách a sdílení desetitisíce mladých z celé Evropy. Mládež z ostravsko-opavské diecéze má šanci poznat ekumenickou komunitu bratří ještě blíž. Přímo do francouzské vesničky Taizé pořádá Diecézní centrum mládeže zájezd ve dnech od 29. 1. do 6. 2. 2017.

Osobností víry je tentokrát sestra Marie Filomena Dolanská. Dominikánka se narodila v roce 1895 ve Všemině u Zlína. Řadu let působila v klášteře ve Vlaštovičkách u Opavy. Pro svou přímou povahu se během 2. světové války dostala do hledáčku gestapa. Byla vězněna a zemřela v německém pracovním táboře Ravensbrück 8. 12. 1943. Bývalý klášter ve Vlaštovickách u Opavy dnes slouží Charitě Opava jako Charitní dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené. Ulice, kde stojí, nese jméno řeholnice Marie Dolanské.

Pin It