Ostrava - Den zasvěceného života, který v Jablunkově prožili muži a ženy z řádu a kongregací z celé ostravsko-opavské diecéze, zachycují fotografie na obálce únorového vydání zpravodaje OKNO. Tématem čísla je „církevní turistika“ a čtenářům se představí farnost Pustá Polom.

Zpravodajství otevírá rekordní výsledek Tříkrálové sbírky, který dosáhl téměř 15 milionů korun. Rok milosrdenství pokračuje a krátce před postní dobou se naplno rozběhla stálá zpovědní služba u Bran milosrdenství v Ostravě a Opavě. Od Popeleční středy navíc funguje služba „SMS o milosrdenství“. Více na http://pust.doo.cz.

V dalších příspěvcích únorové OKNO informuje o Národním týdnu manželství a aktivitách, kterými se do něj zapojilo Centrum pro rodinu a sociální péči. Článek o jablunkovském setkání řeholníků a řeholnic doplňuje zpráva o modlitbách za vážně nemocného kněze Michala Jadavana a otce biskupa, který je od poloviny prosince v ostravské nemocnici.

Biskup Lobkowicz společně s ředitelem Diecézní charity ostravsko-opavské Lukášem Curylo děkují koledníkům za lednové koledování Tříkrálové sbírky. Současně vyzývají farnosti k zapojení do postní almužny, která má letos motto z myšlenek sv. Petra Chrysologa: „Kdo se modlí, ať se postí. Kdo se postí, ať je milosrdný.“

Centrum pro rodinu a sociální péči opět informuje o nabídce Kurzu efektivního rodičovství a nabízí přehled akcí pro seniory. Sloupky s informacemi z pastoračních center nabízejí možnosti duchovního prožití postní doby pro mládež, muže nebo seniory. Katechetické centrum připravuje semináře k velikonočním vstupům do škol a na církevní škole v Kopřivnici mají ve čtvrtek 11. 2. zápis předškoláků do 1. třídy.

Následují dvě strany ze života farnosti Pustá Polom, kterou od roku 2010 vede P. Zdeněk Šimíček. Kněz navázal na pastorační úsilí svých předchůdců, kteří se věnovali dětem a mládeži. Dnes podstatnou část farnosti tvoří mladé rodiny s dětmi. Věkový průměr farníků je 45 let.

Téma čísla odkazuje na lednovou výstavu REGIONTOUR v Brně, kde se objevil také stánek „Církevní turistika“. Poprvé se na veletrhu cestovního ruchu prezentovala také ostravsko-opavská diecéze. Jak se bude oblast církevní turistiky v diecézi rozvíjet, nám řekl Ing. Martin Hiltavský, který od listopadu působí na biskupství v Ostravě.

Knihovnička nabízí přehled knižních novinek vydavatelství Paulínky, Karmelitánského nakladatelství a brněnské Cesty. Mezi tituly je také kniha Světla a stíny barokní církve ve Slezsku, kterou vydalo Muzeum Těšínska. Autorem je historik David Pindur, který také přispívá do časopisu OKNO v rubrice „Osobnost víry“. Ta aktuálně patří P. Petru Baranovi. Salesián, který na sobě osobně zakusil dějinné zvraty 2. poloviny 20. století, se narodil v roce 1926 v Nižních Lhotách u Frýdku.

Pin It