Letní vydání diecézního zpravodaje OKNO nabízí hned na začátku prázdnin zprávy, informace o akcích i tipy na poutě nebo duchovní četbu. Obálku vyladěnou do červené barvy vyplnily fotografie z kněžského a jáhenského svěcení, která letos proběhla v opavské konkatedrále.Tři novokněze a jednoho jáhna má od konce června k dispozici ostravsko-opavská diecéze. Kněží se zapojí do pastorace ve farnostech Hlučín, Místek a Český Těšín. Jáhen bude působit v Ostravě-Svinov. O svěceních píšeme na straně 4. Jaký byl 5. ročník festivalu Slezská lilie, popisuje článek na následující stránce. Vše je doplněno fotografiemi.

Ve zpravodajské části najdete také zmínku o nové encyklice papeže Františka, která je v pracovním překladu v češtině již k dispozici na stránkách www.radiovaticana.cz Oficiální vydání se připravuje v nakladatelství Paulínky a vyjít by mělo na konci srpna.

Strana věnovaná Charitě tentokrát informuje o aktivitách, které pomáhají utečencům ze Sýrie a Iráku. Nejvíce uprchlíků z míst válečných konfliktů je v okolních zemích. Jen v Turecku je jich 1,5 milionů. Svědectví těch nejmenších dokumentují obrázky namalované v uprchlických táborech.

Za pomoc Panny Marie při havárii kočáru s koňmi v roce 1755 se uničovský rychtář odvděčil vystavěním poutního kostela v Rudě u Rýmařova. Každoročně se zde na začátku srpna scházejí poutníci k uctění Panny Marie Sněžné. Pouť a křížová cesta na Křížový vrch bude letos v neděli 9. 8. Mezi poutníky bude také biskup František Václav Lobkowicz.

Přestože prožíváme parní letní dny, můžeme vzpomenout na Vánoce. Aspoň při čtení článku o farnosti Horní Benešov. Městečku mezi Opavou a Bruntálem se totiž přezdívá „Slezský Betlém“. Koho myšlenka na vánoční atmosféru nezchladí, může se vydat na Slezskou Hartu. Na jejím břehu stojí kostel, který rovněž spravuje duchovní z Horního Benešova.

V pohraničí zůstaneme i při pročítání rozhovoru s Mons. Antonem Ottem, který pochází z Vidnavy. V polovině května obdržel od vedení města čestné občanství za svůj přínos česko-německým vztahům. Sám se narodil v německé rodině, ale vyrůstal mezi českými dosídlenci a spolužáky ve Vidnavě a v Jeseníku. Dva roky pracoval v Krnově a desítky let pak prožil jako duchovní v Německu. Patří mezi polistopadové iniciátory české pobočky sdružení Ackermann-Gemeinde.

Šesté pokračování má seriál o eucharistických kongresech, které připravuje P. Dr. Jan Larisch. „Roztržitost při modlitbě“ je další téma Katechismu katolické církve zpracované P. Rudolfem Friedlem. Poslední textová strana zpravodaje OKNO je věnována arcibiskupovi Antonínu Cyrilu Stojanovi, kterého jsme zařadili mezi osobnosti víry.

Příští číslo OKNA hledejte na stolcích s časopisy až na začátku září. V srpnu zpravodaj nevychází. Aktuální informace o dění v diecézi hledejte na www.doo.cz nebo v diecézní příloze Katolického týdeníku.

Pin It