Ostrava – Květnové vydání diecézního zpravodaje OKNO se nese ve skautském duchu. Na 70 let od poprav svých kamarádů vzpomínají poslední dva žijící zakladatelé kamenné mohyly na Ivančeně. Místo, kam každý rok okolo svátku svatého Jiří míří tisíce skautů a skautek z celé republiky i ze zahraničí. Také letos sloužit biskup Lobkowicz nedaleko památníku mši svatou pod širým nebem.Slavnostní mši svatou bez střechy nad hlavou bude sloužit biskup František Václav Lobkowicz také 4. 6. v Ostravě. Obětní stůl bude stát hned vedle opravované katedrály Božského Spasitele. Farnosti z centra Ostravy společně v 18.00 hodin oslaví Slavnost Těla a krve Páně. Před touto slavností bude katedrála mimořádně otevřena během Noci kostelů, která je letos v pátek 29. 5. O tom, co ve věži kostela katedrály zanechali její stavitelé v roce 1888, se dočtete v prvním zpravodajském článku.

Další zpravodajství se vrací k oslavě 30 let hostiárny v Bílé Vodě, žehnání nádraží v Mošnově nebo sociálních bytů v České Vsi u Jeseníku. Mezi informacemi jsou také dvě pozvánky. Na 19. františkánské setkání mládeže na Cvilíně (27. 6. – 1. 7.) a pouť dětí na Prašivé (1. 7.), které má již svůj web www.prasiva2015.cz

Stránka informací z Charit upozorňuje na blížící se charitní pouť v Jablunkově, která se připravuje na 20. 5. u sester alžbětinek. Další pozvánka je na festival Slezská lilie, který bude v Ostravě-Kunčičkách ve dnech 13. - 14. 6. a vedle řady známých i méně známých křesťanských kapel bude v programu vystupovat také zpěvák Václav Neckář. Duchovní slovo v neděli 14. 6. bude mít slovenský kněz P. Marián Kuffa, zakladatel Institutu Krista Velekněze.

Centrum pro rodinu a sociální péči prezentuje další ze svých služeb REHAST – rehabilitační asistence, která pomáhá rodičům dětí ze zdravotním postižením. Centrum pro mládež informuje například o Večeru mladých 20. 5. v Ostravě a Svatodušním nočním bdění 23. 5. ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Katechetické a pedagogické centrum nabízí 2. 6. seminář na téma svatý Cyril a Metoděj. Věrozvěstové jsou jedním z témat vstupů do škol. Sloupek z církevních škol popisuje 10. ročník turnaje středních škol ve florbale chlapců, který se hrál 8. 4. v Ostravě.

Farností, kterou v květnovém čísle navštívíme je Petřvald u Nového Jičína. Místní duchovní správce P. Tomasz Juszkat popsal aktuální dění ve farnosti, která se připravuje na opravu střechy. Rekonstrukce čeká také excurrendo Mošnov. Kostel sv. Markéty se nedávno dostal na seznam kulturních památek a přijel se na něj podívat i ministr kultury Daniel Herman. K petřvaldské farnosti patří ještě Trnávka a několik kapliček.

Zbytek časopisu patří tématu čísla – Ivančeně, 4. dílu o historii eucharistických kongresů, pokračování katechismu a knižním novinkám. Místo zbylo ještě na informaci o Ministrantském dnu v kněžském semináři v Olomouci a vzpomínce na P. Kamila Jaroše, který zemřel mučednickou smrtí na samotném sklonku 2. světové války v nacistickém vězení.

Pin It