První číslo časopisu OKNO v roce 2013 vítá své čtenáře fotografiemi dětí, které koledují pro charitní Tříkrálovou sbírku. Upoutávka z titulní strany odkazuje čtenáře na zpravodajské stránky, kde se dozví o putování ostatků sv. Jana Boska. Rubrika farnost tentokrát popisuje život ve farnosti Dětmarovice. Lednové číslo nabízí dvoustránkový rozhovor s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem na téma restitucí i prožívání Roku víry. Osobnostmi víry, které v OKNĚ představujeme je salesián Ignác Stuchlý a málo známý mučedník komunismu P. Ludvík Sobek.Druhá strana obálky nabízí praktický přehled významných událostí v diecézi v roce 2013. Další tabulka avizuje termíny děkanátních poutí za nová kněžská a řeholní povolání a obnovu rodin a poslední přehled je pravidelný diář biskupa Františka Václava Lobkowicze v následujících týdnech.

Úvodník si do aktuálního vydání připravil P. Dr. Marcel Puvák. V následujících číslech bude redakce zpravodaje OKNO oslovovat o úvodní slovo duchovní naší diecéze.

Zpravodajská část časopisu informuje o putování ostatků sv. Jana Boska a zastávkách sochy světce s relikviářem v Havířově (7. 2.) a v Ostravě (11. 2.). Dalším příspěvkem je reportáž z obláčky u sester Alžbětinek v Jablunkově. Hábit a nové jméno přijala bývalá ředitelka Charity Jablunkov Beata Sikorová, která působila také v týmu Střediska pro mládež ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Beata přijala jména Maria Paula a stala se členkou komunity sester Alžbětinek. Dva dny před Štědrým dnem zemřel v Českém Těšíně Mons. Miloslav Klisz. Přinášíme vzpomínku na dlouholeté působení nejstaršího kněze diecéze i slova biskupa Lobkowicze ze zádušní mše svaté. Na stránce č. 6 přetiskujeme výzvu biskupa k přihláškám do kněžského semináře. Na straně 7 informujeme o Tříkrálové sbírce, kterou dokumentují také barevné fotografie na obálce. V diecézi se do sbírky zapojilo téměř sedm tisíc koledníčků.

Dvě následující strany věnujeme návštěvě ve farnosti Dětmarovice, kterou již pátým rokem vede P. Tomasz Stachniak. Vnitřní strany OKNA informují o akcích pastoračních center a církevních školách. Tématem měsíce je Týden modliteb za jednotu křesťanů z pohledu zapojení farností. Na straně 13 se objevují první příspěvky k výročí 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje. Mgr. Jiří Dostál z katedry společenských věd VŠB-TU se zamyslel nad právnickým rozměrem slovanské misie.

Na aktuální téma restitucí církevního majetku se v rozhovoru na stranách 14 a 15 vyjadřuje otec biskup František Václav Lobkowicz. Část otázek se týká prožívání Roku víry a pohledu na osobnosti víry, které formovaly duchovní život diecézního biskupa. Otec biskup zavzpomínat také na svou návštěvu filipínské Manily, od níž v těchto dnech uplynulo 10 let. Fotografie k rozhovoru vznikla při blahopřání pracovníků kurie k biskupovým 65. narozeninám.

Poslední čtyři strany diecézního zpravodaje OKNO naplnily informace o opravách kostelů v Andělské Hoře na Bruntálsku a obci Vrchy u Fulneku. Seriál Katechismus katolické církve pokračuje tématem „pohoršení“ a dále soutěžíme o knížky z naší knihovničky. Vedle novinek z nakladatelství Paulínky se věnujeme také publikaci o zakladateli charitativního díla na Ostravsku, kterou zdokumentoval prezident diecézní charity P. Jan Larisch, Th.D. Poslední stránku vyplnily životní příběhy dvou osobností víry. Vzpomínáme na prvního českého salesiána P. Ignáce Stuchlého SDB a kněze P. Ludvíka Sobka, který zemřel mučednickou smrtí v roce 1950.

Pin It