OKNO0514Květnové vydání diecézního zpravodaje fotografiemi na obálce připomíná svatořečení papežů Jana XXIII. a Jana Pavla II. Ve zpravodajské části se čtenáři setkají také s blahoslaveným Karlem Rakouským, poslední císař byl blahořečen v roce 2004 dnes již svatým papežem a relikviář s jeho ostatky mají od Svatého týdne v brněnském kostele svatých Janů.

Důvod k oslavě měli o Velikonocích ve Vrbně, kde se lidé po půl roce vrátili do svého kostela sv. archanděla Michaela. Kdo do kostela vejde, toho překvapí prostorové lešení ve výšce devíti metrů nad zemí, které chrání před papajícími úlomky z drolícího se stropu. Během Noci kostelů bude tento kostel však uzavřen. Otevřeno bude mít však 140 kostelů, modliteben a kaplí v celé ostravsko-opavské diecézi. Noc kostelů je již 23. 5.

Ve stejném termínu je také první den voleb do Evropského parlamentu. Jaké názory hájí zástupci jednotlivých politických stran, které mají největší šanci stát se europoslanci? Hlasovali by pro eutanasii, gender ideologii nebo pro volno v neděli? Na to jsme se zeptali v anketě, kterou v květnovém čísle nabízíme v tématu měsíce.

Jak se žije ve farnosti Bílovec a proč se na Velký pátek i na Bílou sobotu na bíloveckém náměstí hrkalo na devět hrkaček? To se dozvíte v seriálu o farnostech ostravsko-opavské diecéze.

V aktuálním vydání OKNA se několikrát objeví téma rodiny. Letos si 15. 5. svět připomene 20. výročí  vyhlášení Roku rodiny. Na Národní pouť rodin, která bude na konci srpna ve Žďáru nad Sázavou, připraví katecheze. A politici, kteří chtějí v europarlamentu prosazovat prorodinná témata, měli možnost podepsat prohlášení Federace evropských katolických rodinných svazů (FAFCE). Do uzávěrky OKNA tak učinila jen kandidátka KDU-ČSL Ing. Michaela Šojdrová. K dnešnímu datu se k prohlášení hlásí již dva zájemci o vaše hlasy. Seznamy kandidujících poslanců, kteří se z celé EU k prohlášení připojili, naleznete na webu http://www.voteforfamily2014.eu/ ve středu 15. 5, který je v kalendáři označen jako Den rodin.

Pin It