Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Ostrava – Pro měsíc květen jsme čtenářům časopisu OKNO připravili dvojnásobek čtení. Kromě obvyklých rubrik, informačního servisu, velkého rozhovoru a reportáží dostávají čtenáři s předstihem uvnitř čísla také Poutnické novinky. Co na celkem 40 stránkách najdete?

OKNO KVETEN a4 1

Počínaje Velikonocemi se harmonogram poutí a dalších diecézních akcí pravidelně rozpíná. Vidět je to i na výběru z biskupského diáře. Ten obsadil většinu druhé stránky Okna, kde pravidelně zveřejňujeme, kde je možné se potkat s biskupem Martinem. Že je jarní život církve opravdu bohatý, potvrzuje i pohled na skladbu článků. Přinášíme reportáže a fotoreportáže z akcí, které se už stihly odehrát pod širým nebem. Dočtete se o Dni Romů na Církevní MŠ a ZŠ Přemysla Pittra v Ostravě a prostřednictvím fotek vás vezmeme na Ivančenu nebo ke Komunitnímu centru P. Josefa Peče ve Staré Vsi nad Ondřejnicí.

Škol, které díky květnovému Oknu navštívíte, je ale více. Nabízíme reportáž z Raškovic, kam se naše kolegyně Lenka Bakalová z Katechetického a pedagogického centra vypravila, aby se s tamními šesťáky zamyslela nad smyslem Velikonoc. Školám ale patří také velký rozhovor, a to konkrétně té pojmenované po svaté Ludmile v Hradci nad Moravicí. Ta slaví v květnu své třicátiny. Ředitel Tomáš Honěk se v rozhovoru ohlíží za svými ředitelskými i pedagogickými začátky a vyzdvihuje příklad sv. Dona Bosca. Díky preventivnímu systému italského světce se podle Hoňka dá předcházet i nešvarům, které se v době Dona Bosca nedaly předvídat – třeba kyberšikana.

Na stránce s osobností víry představujeme tentokrát P. Ladislava Slívu – kněze, který spojuje dva krajní děkanáty naší diecéze – frýdecký a jesenický. Pocházel totiž z bruzovické farnosti, nejdelší etapu své kněžské služby ale prožil v České Vsi u Jeseníku. V rubrice Tajemství víry přibližujeme společenství Eucharistická hodina, které se chystá na svou svatodušní pouť do Ostravy. Třeba vám článek členky Eucharistické hodiny Dany Szajterové ukáže, že uvnitř společenství je místo také pro vás.

Uvnitř OKNA najdete mimořádnou přílohu. Poutnické novinky sice vycházejí samostatně pro farnosti, které se zapojují do Noci kostelů, letos je ale čtenářům Okna nabízíme už v předstihu. Několik týdnů před Nocí kostelů (plánovanou na 2. června) se tak můžete začíst do příběhů o obnově toho, co (málem) zaniklo. Otevíráme pozapomenuté kapitoly ze života Orlové, staré Karviné nebo Osoblažska. Titulní rozhovor poskytla spisovatelka Karin Lednická. Krom toho Poutnické novinky přinášejí též bohatý infoservis, které chrámy se během Noci kostelů otevřou v jednotlivých děkanátech.

Kromě farností si nové Okno můžete pořídit také v prodejnách Karmelitánského nakladatelství v Ostravě na Puchmajerově ulici i v Opavě na Dolním náměstí a také v jesenickém knihkupectví Domeček a místeckém knihkupectví Jakub. Pokud ve svém okolí časopis nemáte a měli byste o něj zájem, pište na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Starší čísla časopisu OKNO najdete na tomto odkazu.  

Pin It