Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Diecéze – Nedílnou součástí postního období jsou pobožnosti křížové cesty. Probíhají takřka ve všech chrámech diecéze. Některé z nich však i mimo sakrální prostory – konají se ve městech či obcích, ve volné přírodě, popř. projdou „jen“ kolem kostela. Jejich nabídku, která bude průběžně doplňována, přinášíme zde.


Již v neděli 26. února se tuto pobožnost pomodlí ve farnosti Příbor. Začne v 9.00 a bude předcházet mši sv. začínající v 9.30 ve farním kostele, kolem něhož povede její trasa.
V 15.00 se pak ke společné modlitbě křížové cesty sejdou Bílovečtí, a to na trase Bílovec – Bílov, zvané Na Hublesce, kde jsou rozeseta jednotlivá zastavení křížové cesty vinoucí se podél vodní nádrže Hubleska.


V neděli 5. března v 15.00 potkáte věřící modlící se tuto pobožnost, odkazující na Ježíšovu kalvárskou oběť, v okolí Třebomi a o týden později, tj. 12. března, od 15.30 ve Zlatých Horách kolem Vrchu Rochus. Jen o půhodiny dříve (v 15.00) začne 12. března křížová cesta po stezce VIA CRUCIS, jež bude určena rodinám s dětmi. Její start je naplánován u kostela v Rybím.

Už 10. března v 19.00 ale povedou od farního kostela kroky lidí modlících se tuto pobožnost na horu Tábor v Kozlovicích.


Ani neděle 19. března nebude o venkovní křížové cesty ochuzena. Ve 14.30 při ní projdou farníci projdou Chuchelnou a v blízkosti farního kostela v Hati se ji místní věřící pomodlí od 15.00, stejně jako v Bělském lese. Od 15.30 se pak k této modlitbě sejdou věřící na Travné. Zastavení této křížové cesty najdete zhruba 600 m severozápadně od centra obce. 

V bruntálském děkanátě spojí pobožnost připomínající Kristovy poslední kroky po zemské půdě Annenský vrch u Anělské Hory, jenž se stane již od 14.30 cílem farníků okolních farností.

26. březen ve 14.30 bude v Hnojníku ve znamení venkovní křížové cesty, jež bude mít své zahájení u kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Alej lemující křížovou cestu na Uhlířský vrch u Bruntálu získala nedávno prvenství v anketě o nejkrásnější alej u nás. V neděli 26. března vystoupají věřící k Uhlířskému vrchu, u nějž je vystavěno ještě zastavení patnácté, představující Ježíšovo zmrtvýchvstání, od 15.00.

Na netradiční křížovou cestu ve stejný den a ve stejnou hodinu zvou animátoři hlučínského děkanátu. Sraz proběhne u kostela sv. Jana Křtitele v Bělé, odkud se společně s křížem vydají okolním terénem lesní cesty, kde si připomenou jednotlivá zastavení a odevzdají své úmysly. 

26. březen a 15.00 bude ve znamení této pobožnosti ještě 2x, a sice Na Hublesce a v Opavě-Jaktaři, kde prvním zastvením u kostela sv. Petra a Pavla vvyrazí procesí v čele s křížem rovnou mezi pole a zamíří k poutnímu místu sv. Anny na tzv. Trojmezí. Opavští animátoři, kteří ji povedou, se v modlitbě zaměří na odevzdání se Bohu, cestu bude provázet průvodní aktivita pro děti. 


Ze Žulové na poutní místo Boží hora (ke kostelu Panny Marie Bolestné) vychází křížová cesta v podobě čtrnácti žulových sloupků s kapličkami s pašijovými obrázky z poslední třetiny 19. stol. V neděli 26. března se po jejích zastaveních vypraví farníci od 15.30


V pátek 31. března se uskuteční pobožnost křížové cesty v Jablunkově, a sice po večerní mši sv., jež bude zahájena výjimečně v 16.00. Po jejím skončení se věřící pomodlí křížovou cestu směrem na Písečnou. Rovněž ve Fulneku se farníci vydají z kostela vem, aby se tuto pobožnost pomodlili, projdou přitom přímo svým městem. Vyjdou z kostela Nejsvětější Trojice po mši sv. začínající v 18.00.


O den později, tj. v sobotu 1. dubna, zve na pobožnost křížové cesty ke kříži na Javorovém farnost Třnec. Začnou na zastávce autobusu v Tyře "Hájenka" před 13.00, hned po příjezdu autobusu (autobus vyjíždí z Třince staré nádraží ve 12:30, z aut. stanoviště ve 12:35). "Budeme prosit Pána Ježíše o mír na světě a požehnání pro naše rodiny, celý Třinec a okolí," píší na farních stránkách.

Ani v Havířově se tato pobožnost neuskuteční v kostele jako jindy, ale farníci ji absolvují v přírodě. U kostela bude pouze sraz, a sice v 16.00.


Od 18.00 pak bude možnost připomenout si poslední okamžiky Kristovy pozemské pouti spolu se skupinkou mířící na Vinnou horu, což je kopec tyčící se nad městem Hlučín.

V sobotu 1. dubna v 18:00 hodin se pobožnost křížové cesty budou modlit také ve Frenštátě pod Radhoštěm. Sraz je nedaleko od vlakového nádraží (za závodem Continental, naproti Chovancům) a trasa vede ke kapli sv. Marka a dále ke kříži na Helfštýně.

V neděli 2. dubna projde křížová cesta nejprve Bolaticemi, a to ve 14.00, posléze i Kravařemi. V 15.00 započne u kostela sv. Bartoloměje a zakončí se v kostele sv. Mikuláše.

Tato neděle bude nedělí Květnou. V 15.00 se v ní bude konat pobožnost křížové cesty též v Darkovičkách, a to od kostela ke kříži na Kozmické ulici.


V 15.30 pak bude v tentýž den zahájena v přírodě na Křížový vrch v Jeseníku.

Noční křížovou cestu připravuje mládež novojičínského děkanátu na Zelený čtvrtek 6. dubna. Zhruba 9 km dlouhou trasu zahájí u prvního zastavení VIA CRUCIS v Novém Jičíně ve 22.00 (https://mladeznj.signaly.cz/2023/02/11/krizove-cesty-via-crucis/).


Další venkovní křížové cesty proběhnou na Velký pátek 7. dubna. Na poutním místě Cvilín, kde jsou jednotlivá zastavení rozeseta okolo poutního chrámu, od 10.00, ve stejný čas projdou čtrnáct zastevní věřící na Slezské Kalvárii v Hradci nad Moravicí.

V 11.00 propojí křížová cesta kostely v Opavě, jmenovitě u kostel sv. Ducha a konkatedrálu Panny Marie.

V 15.00 křížová cesta propojí dva kostely taktéž v Šenově u Ostravy - filiální kostel sv. Václava a farní chrám Prozřetelnosti Boží. Rovněž v tuto hodinu započne venkovní křížová cesta z kostela sv. Václava ve Václavovicích do kostela Prozřetelnosti Boží v Šenově u Ostravy, potažmo v Rudě u Rýmařova, kde povede na Křížový vrch.

Rýmařovsko poté od 19.00 zažije ještě jednu venkovní křížovou cestu, konkrétně ve Staré Vsi u Rýmařova, kde se uskuteční za hřbitovem.  

 Na Velký pátek spojí křížová cesta Místek a Frýdek. Začátek bude v místeckém kostele sv. Jana a Pavla ve 20:00, odkud vyjde do frýdecké baziliky Navštívení Panny Marie.

Stejně tak ve 20.00 vyjdou věřící mmo prostory kostela ve Zlatníkách a jejich cílem bude kaple sv. Anny.

Večer ve 21.00 pak bude další poutní místo – Maria Hilf cílem poslední křížové cesty v diecézi, přičemž 1. zastavení je situováno mezi autobusovou zastávkou u rozcestí ke ski areálu Bohema a měděnou štolou.

 

Ilustrační foto Aleše Repky zachycuje pobožnost křížové cesty na Cvilíně. 

 

 

Pin It