Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Heřmanovice – Již řadu let organizuje spolek Přátele Vrbenska v lesích nedaleko Heřmanovic na Bruntálsku lesní slavnost Lapků z Drakova. Tato tradiční letní akce pokračuje také po změně vlastníka. Biskupské lesy v lokalitě Drakov budou o víkendu 20. až 21. července k dispozici organizátorům akce a především rodinám, které do lesa zavítají.

V lokalitě opředené řadou pověstí o loupeživých rytířích se návštěvníkům představí rytířské spolky ARMA FERRE, AGRIPA, ARCUS, BURMISTŘI a katovna ORDÁL. Biskupské lesy připraví dětem soutěžní a zábavná témata lesnické pedagogiky, vystoupení sokolníků, ukázku ptačích dravců a děti si mohou tradičně zasadit „svůj strom“. Také letos bude možné vyrazit lesními pěšinami s vandrovní knížkou hledat zlatý poklad Lapků z Drakova. Po oba dny nabízejí své výrobky a regionální produkty jarmareční prodejci a farmáři.

V sobotu 20. července předvede technická skupina VŠB-TU Ostrava v replice středověké dřevouhelné huti ukázku tavby železa předvede. V neděli 21. července bude pro děti připravena oblíbená soutěž plavení míčků „Drakovský plaváček“. Během víkendu bude na Rejvízu otevřeno Muzeum tkalcovna na bývalé faře v domě č. 12. V sobotu dopoledne zahraje k odpočinku vrbenská kapela Řebřiňáci zahraje. O oficiální zahájení slavností se postarají Trubači z Rabštejna, kteří ve 13 hod. předvedou lovecké fanfáry a potom si poslechnete kapely 2G Band M. Schuberta, Letokruhy z Přerova a večer zahraje skupina Šlismekolem.

V neděli bude hrát kapela Karlováci z Bruntálska, vše zakončí DUO Modulor z Bruntálu. Je připraveno mnoho dalších atrakcí na celé trase Stezky Lapků z Drakova, včetně tomboly. Z parkoviště sveze zájemce motorový vláček. Děti na Drakově povozí koňská drožka a poníci. Letos bude k dispozici také sběratelská Turistická nálepka a „Výroční turistická známka“.

Upozornění pro návštěvníky akce, kteří se chystají do Heřmanovic cestovat na trase Karlovice - Vrbno pod Pradědem. V současné době na této silnici probíhá uzavírka. Při plánování je nutné vyhledat náhradní objízdné trasy.

Více k opravám silnice na stránkách města Vrbno pod Pradědem.

https://www.vrbnopp.cz/cs/obcan/archiv/archiv-2019/stop-od-pondeli-zacina-uzavirka-silnice.html

https://www.vrbnopp.cz/cs/obcan/archiv/archiv-2019/druha-etapa-opravy-silnice-zacne-po-skonceni-prvni.html

 

 

Foto: Pavel Siuda

 

Pin It