Frýdek-Místek - Na výstavu betlémů zve tradičně koncem roku do své tiskárny ve Frýdku-Místku Josef Kleinwächter. Výstava je otevřena zdarma v tiskárně KLEINWÄCHTER a naproti v budově 8. ZŠ v Místku na ulici ČSA. Ve dnech 26. prosince od 13 -18 hodin a 27. prosince od 10 - 18 hodin. Během výstavy bude možné přispět na charitativní projekty Charity Frýdek-Místek. Součástí již 16. ročníku výstavy je živá hudba a řezbářský plenér.

Začínal se čtyřmi betlémy

První expozice před 16 lety měla jen čtyři betlémy. „Jeden betlém pohyblivý, který pro mne vyrobil pan Žilka z Mostu, další tři byly statické, všechny z lipového dřeva. První výstavu otevíral František Václav Lobkowicz biskup Ostravsko--opavské diecéze. Sešlo se tehdy kromě příchozích běžných zákazníků, možná 20 pozvaných hostů. I přes to to byl pro mne veliký svátek,“ vzpomíná na začátky vystavování betlémů v tiskárně Josef Kleinwächter. Jeho osobní sbírka betlémů se začala rychle rozrůstat. V následujícím roce ukazoval lidem již 10 jesliček.

Živá hudba a řezbáři

S počtem exponátů začal narůstat zájem návštěvníků. Přidávaly další a další prvky - živá hudba, perníčky pro děti a také řezbářský plenér, který postupně před zraky diváků vytváří postavy do frýdecko--místeckého betléma. „V současné době mám 180 betlémů. V čase výstavy jich však bude ještě více,“ podotýká sběratel, který zve všechny, kdo chtějí zakusit atmosféru Vánoc do tiskárny KLEINWÄCHTER a naproti do budovy 8. ZŠ na ulici ČSA ve Frýdku-Místku, kam se část výstavy již v loňském roce z kapacitních důvodů přestěhovala. Loni přišlo 7 tisíc návštěvníků.

Více k výstavě betlémů v tiskárně kleinwächter najdete na stránce www.ibetlemy.cz

Na snímku: Zakladatel tiskárny Josef Kleinwächter s jedním z vystavovaných exemplářů. Foto: Pavel Siuda

Pin It