Ostrava - Projekt Živá katedrála, určený široké veřejnosti, běží již třetím rokem. V interiéru prostor ostravského chrámu si mohou návštěvníci prohlédnout unikátní transparentní displeje, ve kterých se formou krátkých projekcí zobrazují umělecká díla mladých autorů. Návštěvníci si v roce 2018 mohli prohlédnout pět tematických výstav ve vitrínách. Největší úspěch měla výstava dřevěných modelů kostelů, kaplí a zvoniček pana Bližňáka.

Součástí projektu jsou také programy pro žáky základních a středních škol. Jejich prostřednictvím mají možnost žáci a studenti navštívit katedrálu a poznat tento prostor zajímavým interaktivním způsobem. Žáci se seznámí s historií stavby chrámu, v prostoru pak zjišťují rozměry stavby, např. metodou krokování nebo pomocí balonku naplněného heliem a následným přeměřením. Poznávají, z jakých materiálů je katedrála postavena, a objevují stopy života. Své objevy si zaznamenávají do pracovních listů. Mohou také vidět kopie historických dokumentů, které souvisejí se stavbou katedrály (kopie plánů stavby, kopie dokumentů nalezených ve věžích). Délka programů je od 60 do 120 minut. Programy navštívilo více než 200 dětí a za tři roky je celkem využilo cca 750 žáků a studentů.

Farnost pravidelně se svou nabídkou oslovuje školy v Ostravě a jejím okolí. Na školy jsou distribuovány letáčky a plakáty s nabídkou a kontaktním tel. číslem, na kterém si učitelé v případě zájmu zamluví konkrétní termín. Programy pro školy i prohlídky připravených výstav jsou zdarma.

Cílem projektu Živá katedrála 2018 je představit veřejnosti moderní umělecká díla formou krátkých projekcí v oknech katedrály, umožnit prohlídku tematických výstav, zažít atmosféru sakrálního prostoru obohacenou o pravidelné varhanní recitály a nabídnout škole spolupráci ve vzdělávací činnosti s plným respektem k vyznání všech žáků zprostředkovat seznámení s katedrálou Božského Spasitele v Ostravě, která je součástí kulturního dědictví našich předků.

Na realizaci projektu Živá katedrála 2018 finančně přispěl Moravskoslezský kraj.

Pin It