Praha - Již zítra, ve středu 28. listopadu 2018, se bude v České republice poprvé připomínat tzv. Červená středa (#RedWednesday). Po Černém pátku, kterým obchodníci chtěli přilákat zákazníky k nákupům se slevami, je tento den zcela prostý jakékoliv komerce. Rozsvícené červené světlo má připomínat pronásledované pro víru z celého světa.

Tiskové středisko ČBK nabídlo několik tipů, jak tento zvláštní den prožít ve farnosti, farním společenství nebo přímo ve své domácnosti. Připojit se totiž může každý.

Zde je několik tipů jak na to:

  • Je možné např. uspořádat společnou modlitbu za pronásledované, přečíst texty informující o tomto tématu, ad.
  • Znakem této kampaně je rozsvícené červené světlo symbolizující krev trpících pro víru – můžete tedy např. zapálit svíčky při setkání či v průvodu nebo nasvítit 28. 11. významnou budovu ve vaší obci červeným světlem (kostel, sloup, sochu, ad.)
  • Mnohé obce či města se zapojily do oslav 100 let od vzniku Československa, tak by se získané zkušenosti či použitá technická řešení daly využít i pro tuto akci.

Budeme rádi, když poté nasdílíte fotografie z Vašich aktivit na facebookový profil www.facebook.com/cervenastreda s hashtagem #RedWednesday. Rovněž je prospěšné o akci informovat známé, sousedy, místní samosprávy, média…

Více informací o programu a o tom, jak se lze zapojit, budeme zveřejňovat na www.facebook.com/cervenastreda

ČBK spolu s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR se letos připojuje k iniciativě britské křesťanské organizace Aid to the Church in Need, která připomíná osoby pronásledované po celém světě pro jejich víru. 

RedWednesday je kampaň s heslem Make a stand for faith and freedom (Společně za víru a svobodu), která vznikla na britských ostrovech. Iniciativa chce propagovat víru i toleranci ve společnosti a podpořit solidaritu s obětmi pronásledování či být hlasem proti násilí a útlaku vykonávaného ve jménu náboženství.

Např. v roce 2017 bylo ve Velké Británii nasvíceno nejméně deset katedrál a mnohé další katolické kostely či školy. Nechyběl ani pojízdný info stánek ve formě ikonického doubledeckeru či nasvícení budovy Parlamentu na břehu Temže.

Kontakt:

Irena Karlová, sekretariát ČBK, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It