Ostrava - Již druhým rokem nabídla ostravsko-opavská diecéze ve spolupráci s Moravskoslezským krajem obyvatelům kraje a jeho návštěvníkům projekt Otevřené chrámy. Lidé tak měli možnost během turistické sezóny nahlédnout do kostelů nebo využít k vyhlídce na města kostelní věže. Do projektu se letos zapojilo 33 míst a návštěvnost oproti prvnímu ročníku stoupla o 20%. Jedním z iniciátorů projektu byl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. et Mgr. Lukáš Curylo, který má v kraji na starosti oblast kultury a památkové péče. K výsledkům letošnímu ročníku projektu Otevřené chrámy jsme jej poprosili o krátký rozhovor.

Jak hodnotíte letošní ročník projektu Otevřené chrámy?

Letošní ročník byl opět velmi úspěšný a je zřejmé, že si tento projekt již v prvních ročnících našel širokou oblibu u lidí a přijali ho za svůj. Zřejmě byla po něm již před spuštěním poptávka, která se rychle potkala s kvalitní nabídkou.

Co říkáte na 20% nárůst návštěvnosti?

Tento nárůst nasvědčuje skutečnosti, že lidé rádi navštěvují zajímavá a inspirativní místa, ke kterým chrámy bezpodmínečně patří. Chrámy jsou součástí naší hmotné historie a stále fascinují svým příběhem, krásou a duchovní silou. Nárůst také potvrzuje, že jsme se vydali správným směrem a jsem rád, že Moravskoslezský kraj je již od počátku jeho partnerem a já osobně i jeho spoluiniciátorem. Moc rád jsem také nad celým projektem převzal svou záštitu.

Povedlo se vám některé z otevřených církevních památek navštívit, jak jste při zahájení turistické sezóny plánoval?

Navštívil jsem katedrálu v Ostravě a konkatedrálu v Opavě a také poutní kostel na Cvilíně u Krnova.

 

Foto: Ilustrační snímek je z dokumentárního cyklu Můj chrám, který je dílem filmové a televizní společnosti Kontrafilm s.r.o.

Díl s ředitelem Diecézní charity ostravsko-opavské můžete shlédnout na You Tube

 

 

Pin It