Pustá Polom/Dětmarovice - O slunné neděli vyjel v mnoha obcích Martin na bílém koni. Lidé si na jeho svátek připomínali legendu světcova života.

Bylo tomu tak i ve farnosti Pustá Polom, kde je již tradicí pořádat o svátku svatého Martina také Svatomartinské odpoledne. I letos se sešlo mnoho lidí – opět více než před rokem – na hřišti za místní školou. Lidé zhlédli scénku o tom, jak by mohl svatý Martin vypadat a chovat se v současnosti. Autoři si vymysleli manažera, který obdaroval svým kabátem bezdomovce, pak ho ovšem vyhodili z práce, a on se rozhodl pomáhat lidem.

Poté mezi všechny opravdu přijel svatý Martin na bílém koni v doprovodu vojáků, které hráli malí chlapci. Martin vedl průvod obcí a zastavil se u památníku padlých. Zde si všichni připomněli konec první světové války a její oběti. Poté mu předal starosta obce klíče od vesnice, sv. Martin potvrdil svou přízeň místním občanům a promluvil k nim pár vět. Mluvil o tom, že ve válce padlo mnoho mužů. Připomněl nám, abychom si vážili toho, že naše chlapy máme doma a nemusíme se strachovat o jejich životy ve válce. Odpoledne bylo ukončeno malý pohoštěním.

Jana Knápková

Foto: Vít Čerbák

Svatý Martin přijel i do Dětmarovic

Na závěr mše svaté přišel do kostela sv. Maří Magdalény, kde navázal na katechezi pro děti o sv. Martinovi a ještě krátce popovídal o svém životě. Místní farář P. Marcel Puvák také požehnal Svatomartinské víno, které spolu se svatomartinskými rohlíčky mohli přítomní po mši svaté ochutnat. Před kostelem se odvážné děti posadily ke sv. Martinovi na bílého koně a nechaly se s ním vyfotit. Program se líbil všem – malým i dospělým.

Foto: Alžběta Jendryščíková

 

 

Pin It