Ostrava - Den pro učitele náboženství a katechety připravilo Katechetické a pedagogické centrum ostravsko-opavského biskupství. Do Ostravy jich v sobotu 13. října dorazilo šedesát. Dvacet z nich si ze setkání odvezlo Pamětní list u příležitosti získání kanonické mise na dobu neurčitou. Certifikát jim osobně po mši svaté v kostele sv. Václava předal biskup František Václav Lobkowicz.

„Toto dlouhodobé pověření církve opravňuje jeho držitele k výuce náboženství bez časového omezení. Kanonická mise na dobu neurčitou se udělovala letos poprvé a získalo ji celkem třicet katechetů, dvacet z nich se zúčastnilo sobotního setkání,“ uvedla Markéta Korpasová z Katechetického a pedagogického centra biskupství.

Každý z takto vyznamenaných učitelů náboženství má k této profesi vysokoškolské vzdělání a této službě se věnují dlouhá léta. „Tito lidé věnovali čas studiu a náboženství vyučují dlouhodobě. Někteří učí dokonce více než 20 let a to i v několika farnostech,“ dodala Markéta Korpasová.

Poděkování a ocenění za dlouholetou službu dostala také vítězka letošního ročníku ankety Duhové srdce pro neoblíbenějšího učitele náboženství Václava Smejová, která učila náboženství ve Frýdlantu nad Ostravicí. Anketu vyhlašuje od roku 2016  časopis DUHA a televize NOE s podporou Radia PROGLAS a Katolického týdeníku. Záštitu nad touto aktivitou má předseda katechetické komise ČBK pomocný biskup brněnský Mons. Pavel Konzbul.

Po slavnostní bohoslužbě byl připraven v sále biskupství další program. Fundamentální teolog David Bouma povzbudil účastníky setkání myšlenkami na téma „Učit radosti“. Odpoledne si účastníci mohli vybrat jeden ze tří workshopů. V menších skupinkách se při nich katecheté věnovali tématům „Promluvy k dětem při mši svaté“, „Biblické tance“ a „Dramatizace ve výuce náboženství“. Celé setkání zakončilo divadelní představení dramatika Jana Horáka s názvem „Tučňáci na arše“.

Výuku náboženství ve školách nebo na farách zajišťuje v ostravsko-opavské diecézi celkem 130 laických katechetů a více než 120 kněží. Ve školním roce 2018/2019 navštěvuje výuku náboženství celkem 7000 žáků.

Foto: Pavel Zuchnický

Pin It