Ostrava – Poslední říjnový víkend se bude v Ostravě slavit 100. výročí založení Československa. Akce, která se stane vyvrcholením celoročních jubilejních aktivit, se uskuteční ve dnech 27. a 28. října na Masarykově náměstí a Slezskoostravském hradě. Součástí nedělního programu bude slavnostní mše svatá v katedrále Božského Spasitele v Ostravě.

Sobota 27. října - historický průvod, příjezd T.G.M a ohňostroj

Program, který připravuje město Ostrava, nabídne dostatek příležitostí k zamyšlení a vzpomínkám, kromě toho také spoustu hezké, historicky laděné zábavy pro celou rodinu. Aktivity a výstavy připomínající století naší vlasti, budou rozmístěny nejen na Masarykově náměstí, ale také na Slezskoostravském hradě.

Hlavní část sobotního programu zahájí v 15.00 hodin historický průvod, který vyrazí z ulice Vítězná od vozovny trolejbusů a zamíří po Sokolské třídě na Masarykovo náměstí. V 17.00 hodin by se měl dostavit i zakladatel Československa T. G. Masaryk.

Organizátoři se budou snažit zejména nejmladším účastníkům oslav přiblížit dobu, kdy samostatná Československá republika vznikla. K tomu poslouží historické automobily, historická hasičská technika, prvorepubliková nemocnice, škola, pošta, banka, kavárna, vojenské ležení, biograf s němými groteskami či speciální výstava věnovaná populárnímu seriálu ČT Četnické humoresky.

Návštěvníci si budou moci také virtuálně prohlédnout místa, kde pracoval a žil legendární Tomáš Garrigue Masaryk, zúčastnit se výsadby pamětního stromu na Hradním náměstí a vyzkoušet si další lákadla. Sobotní večer završí ve 21.00 hodin velký ohňostroj na Slezskoostravském hradě.

28. října - mše svatá v katedrále a vzpomínka na Masarykově náměstí

Nedělní den už bude hlavně sváteční. V 9.30 začne slavnostní mše v katedrále Božského Spasitele, v 11 hodin se uskuteční vzpomínkový akt na Masarykově náměstí. Jste hrdí na naši zemi, na naše město, na to, čeho jsme spolu dosáhli? Nejlepší příležitost společně se zamyslet nad naší historií a osudy československého a českého státu.

Pin It