Ostrava – Čtenáři ve farnostech ostravsko-opavské již mohou listovat říjnovým vydáním Diecézního zpravodaje OKNO. Titulní stranu zdobí fotografie ze setkání pomocného biskupa Martina Davida a papeže Františka. Potkali se v polovině září na konferenci pro nově vysvěcené biskupy v Římě, kterých se sešlo celkem 140. Ke svým kolegům z různých koutů světa se přidali čtyři noví pomocní biskupové z České republiky.


Jak takové setkání biskupů v Římě vypadá a jaké problémy řeší pastýři různě po planetě vypráví biskup Martin v rozhovoru, který publikujeme ve zpravodajské části časopisu.
Součástí vydání je tentokrát vložený léták s upoutávkou na společenství Eucharistická hodina. Jak iniciativa modlitebního závazku spojeného se službou k blížním vznikla, co od ní biskupové čekají a jak věřící zaujala, se dozvíte rovněž ve zpravodaství.


Osmičkový výročí se dotýkají celé země, zvlášť bolestně na rok 1938 vzpomínali v Liptani na Osoblažsku,  kde 22. září 1938 došlo k tzv. Liptaňské tragédii. Smrtící přestřelku mezi českými četníky a rozvášněným davem místních Němců připomněla rekonstrukce v podání členů klubu vojenské historie Maxim. Za oběti zbytečného násilí se část účastníků pietní akce pomodlila v místním kostele.


V krnovském děkanátu jsme zůstali také při poznávání života místních farností. V Holčovicích působí P. Pavel Zachrla, který do této obce přišel právě z farnosti Liptaň před devíti lety. Místní malé farní společenství během turistické sezóny rozšíří chalupáři, kteří do podhůří Jeseníků míří za čistým vzduchem. V současné době žije farnost opravou kostelní věže.
Osmičkový rok je významný také pro Kongregaci Dcer Božské Lásky, která byla v roce 1868 založena v Opavě Františkou Lechnerovou. 150. výročí oslavily „opavské“ sestry třídenní slavností v řádovém domě Marianum. V současné době má kongregace 11 členek a 2 čekatelky. Dcery Božské Lásky mají kláštery také v zahraničí.


Do aktuálního vydání se vešly také informace o oslavách 25 let Centra pro rodinu a sociální péči, z.s., vystoupení pěveckého sboru Datio z církevní školy v Odrách v Římě nebo aktuality z Charit, kde jezdí 32 novými auty, které jim v září požehnal biskup František Václav Lobkowicz. Další události, které naplnily minulý měsíc v ostravsko-opavské diecézi, se dostaly do fotografického zpravodajství na zadní stranu obálky.

Pin It