Ostrava – Již jedenáctý ročník akce „Do kostela na kole“ vybízí věřící k tomu, aby během víkendu 15. a 16. září nechali doma auto a vydali se na bohoslužby na kolech. Křesťané z různých církví se tak připojí k Evropskému týdnu mobility, který začíná v neděli 16. září.

Pokud plánujete vyrazit v neděli 16. září nebo sobotu 15. září do kostela na kole, můžete se zaregistrovat a veřejně tak vyjádřit podporu této akci. „Uvítáme, pokud nám zašlete fotografie zachycující průběh akce. Pro inspiraci si můžete na prohlédnout fotografie z minulých ročníků,“ ,“ uvedl ekolog Marek Drápal, který k účasti na akci vybízí na webu www.dokostelanakole.cz.  

Kampaň EVROPSKÉHO TÝDNE MOBILITY (16.-22. září) se v letošním roce pokusí přesvědčit (nejen) evropskou veřejnost, že automobily opravdu nejsou jediným dopravním prostředkem. Zejména v městských oblastech je k dispozici řada podstatně smysluplnějších možností. Než tedy bez rozmyslu opět sednete za volant, zkuste nový přístup: „Kombinuj a jeď!“

„Vlastnictví a používání automobilu stojí peníze. Vedle toho inteligentní kombinace alternativních způsobů přepravy je často levnější: chůze je zdarma, náklady na jízdní kolo nebo měsíční jízdné na veřejnou dopravu jsou (relativně) nízké a zahrnují vše v jednom (parkovné, pojištění, pohonné hmoty atd.). I možnosti sdílené mobility jsou konkurenceschopné,“ uvedl Lukáš Flídr, který je národním koordinátor Evropského týdne mobility.  

Více k tématu Evropského týdne mobility najdete na stránkách Ministerstva životního prostředí ČR.

Foto: Tomáš Sládeček/Z akce Do kostela na kole v roce 2017 ve farnosti Paskov

Pin It