Heřmanovice – Lesní slavnost Lapků z Drakova, kterou nedaleko Heřmanovic připravuje již čtrnáctým rokem Spolek Přátele Vrbenska a řada dalších regionálních organizací, přitahuje rok co rok více návštěvníků. Víkendový program uprostřed Biskupských lesů láká k návštěvě zejména rodiny s malými dětmi. Na lesní stezku se vypravily s vandrovní knížkou o víkendu 21. a 22. července tisíce lidí.

Děti sbíraly do vandrovní knížky razítka za různé úkoly na osmi stanovištích. V lese potkávaly pohádkové bytosti, ale také krále, princeznu nebo i samotné Lapky. U zlatokopů rýžovaly zlato, s loupeživými rytíři se učily střílet z luku či kuše a na stanovištích potkávaly také lesníky z Biskupských lesů. Lesní pedagogika, jejíž součástí je i sázení stromků, se stala součástí programu této slavnosti, která patří k největším událostem v regionu. Loňský ročník navštívilo deset tisíc lidí.

Akce přitom vyrostla z nadšení místních lidí pro historii a lokalitu okolo Černé Opavy opředenou nejrůznějšími pověstmi. „Vedla tudy obchodní stezka, která vázala Olomouc s Vratislaví. Z pověstí víme, že zde v horách žili loupeživí rytíři, kteří přepadávali povozy,“ vypráví Karel Michalus, předseda Spolku Přátel Vrbenska, který před čtrnácti lety připravil první Lesní slavnost Lapků z Drakova. „Byli jsme nadšení z toho, že přišlo pár stovek lidí. Ani ve snu nás nenapadlo, že dostaneme na tento rozsah,“ dodává starší muž, jehož těší obrovský zájem ze strany mladých rodin s malými dětmi.

Procházení stanovišť s vandrovní knížkou je inspirativní nejen pro děti, ale i jejich rodiče. Uprostřed lesa například mohou obdivovat torzo kamenné vysoké pece, v níž se před dvě stě lety tavilo železo. Lorenzovu huť vystavěli bratři Krischové okolo roku 1807. Přestože zpracování železa v této huti trvalo jen krátce, jsou její kamenné trosky patrně posledním svědkem tavení železa v této oblasti. Spolek Přátel Vrbenska se zasloužil o její vyčištění od náletových dřevin a zajištěním před dalším rozpadem. V jejich úsilí je podpořil Moravskoslezský kraj, který patří také mezi hlavní sponzory Lesní slavnosti Lapků z Drakova.

http://lapkovezdrakova.cz/ 

Foto: Pavel Siuda

Pin It